På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Förskolekök

Förskolan har bra möjligheter att på ett positivt sätt främja hälsosamma matvanor hos våra barn. Vår målsättning är att maten som serveras på förskolan ska vara näringsmässigt rätt sammansatt, smaka gott, se god ut och ätas i en trevlig miljö.

Förskolekök

Det är 23 förskolekök i Kiruna kommun varav 12 tillagningskök, 7 serveringskök och 4 mottagningskök. I tillagningsköken tillagas och planeras frukost, lunch och mellanmål. I mottagningskök och serveringskök bereds frukost och mellanmål, lunchen tas emot varm från ett centralkök.

Vi tillagar de flesta av våra maträtter från grunden och så långt som möjligt använder vi ekologiska livsmedel i köken. Maten i förskolan ska även vara fri från onödiga tillsatser. Alla våra måltider på förskolan är näringsvärdesberäknade.

Riktvärden för näringsberäkningar

Lunchen ska innehålla ca 30% av det dagliga energi- och näringsbehovet Länk till förskolornas matsedlar

Frukosten ska innehålla ca 20-25% av det dagliga energi- och näringsbehovet.

  • Huvudsakligen lättmjölk/mellanmjölk/naturell fil/yoghurt, flingor/musli/gröt, bär/mos/sylt, smörgås med pålägg och grönsak/frukt.
  • Högst två gånger i veckan serveras juice till frukosten.

Mellanmålet ska innehålla ca 10-15% av det dagliga energi- och näringsbehovet.

  • Huvudsakligen lättmjölk/mellanmjölk/naturell fil/yoghurt, frukt, grönsak och smörgås med pålägg.
  • Några gånger i månaden kan annat mellanmål serveras som tex hemlagad bär-/fruktkräm, smoothie och korv med bröd.

Till extra mellanmål serveras lättmjölk/mellanmjölk, smörgås/knäckebröd/ skorpor eller frukt. I huvudsak är det frukt som serveras.

Specialkost

Om ditt barn är i behov av specialkost är det viktigt att du berättar det på förskolan. Beställning av specialkost görs på blanketten specialkost, bifoga också läkarintyg. Blanketten hämtas (se relaterat innehåll, anmälan om specialkost förskola) eller i ditt barns förskolekök, det är också där den lämnas in.

Nötter, mandel, jordnötter och sesamfrön

Inga typer av nötter, mandel, jordnötter och sesamfrön får förekomma i maten. Detta för att nötter och jordnötter kan utlösa svåra allergiska reaktioner.

Livsmedelsverket

Livsmedelsverkets råd "Bra måltider i förskolan" är vägledning för alla som jobbar med maten i förskolan och även för föräldrar. Råden avser både matvanor och livsmedelssäkerhet. (Se relaterat innehåll, bra måltider i förskolan.)

Information om dataregister

Enligt personuppgiftslagen (PUL) ska den som för personregister informera de som registreras. Kultur och utbildningsförvaltningen registrerar personuppgifter om barn, elever och föräldrar. Ändamålen med dataregistren är att behandla barnomsorgsavgifter, skolpliktsbevakning, klasslistor, betyg, närvaro, individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen med mera. Exempel på personuppgifter är personnummer, namn, skol- och klasstillhörighet, adress, telefonnummer, familj, civilstånd, språkval, betyg med mera. Uppgifterna behandlas i enlighet med personuppgiftslagens regler.

 

 

Innehållsansvarig: Jenny Lejon

Publicerad av: Jenny Lejon

Senast ändrad: 2017-06-02