Lokalt Brottsförebyggande Råd i Kiruna

Brottsförebyggande arbete

Att förebygga brott och främja trygghet är grundläggande för livsskvalitén i en kommun. Nyckeln till ett gott brottsförebyggande arbete är en väl fungerande dialog mellan polisen och kommunen där man samarbetar kring ett gemensamt uppdrag.
Rådet arbetar också med åtgärder som minskar situationer som kan resultera i brottslighet. Det kan handla om åtgärder för att minska konflikter mellan personer
t ex i en krogkö och åtgärder för att göra brotten svårare att utföra, som till exempel flytta cykelställen i ett bostadsområde till ett ställe där många passerar.
Oftast riktas detta arbete mot barn och ungdomar.

Det brottsförebyggande arbetet i lokala BRÅ bygger på fem steg:
1. Kommunen och Polisen samlar in fakta om tillståndet i kommunen.
2. En gemensam lägesbild upprättas.
3. Konkreta handlingsplaner upprättas angående lämpliga åtgärder. Vem ska göra vad och när?
4. Konkret operativt arbete vidtas därefter.
5. Resultaten följs upp och utvärdering sker av genomförda brottsförebyggande insatser. Arbetet redovisas till polis- och kommunledning. Det ska också särskilt följas upp hur det brottsförebyggande rådet fungerat.

Lokalt Brottsförebyggande råd i Kiruna (BRÅ):
Kiruna kommuns kommunstyrelse har antagit avtalet mellan Polisen och Kiruna kommun om brottsförebyggande arbete inom fem områden:
1. Skadegörelse och klotter
2. Krogtillsyn och Ansvarsfull Alkoholservering
3. Ungdomar och droger
4. Våld i nära relation, förebyggande insatser
5. Trygghetsarbete

Ordförande i lokala BRÅ är Kiruna kommuns säkerhetschef Jan Lundmark.

Publicerad av: Heidi Kari

Senast ändrad: 2016-02-19