På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Skidspår i närbild

Motionsspår

I Kiruna kommun finns totalt 63 km motionsspår varav ca 28 km är elljus. Ut och åk skidor vintertid och promenera, jogga och cykla sommartid.

Byarnas skidspår finns listade under rubriken Landsbygdens uteanläggningar

I Kiruna centralort finns följande skidspår att tillgå:

Nu kan du se vilka spår som är preparerade via: http://www.track4outdoors.com/Home/TrailTableOverview?customerId=9&culture=sv-SE
eller ladda ner appen track4outdoors

  • Elljusspår Lombolo 8,9 km (Även hundspår)
  • Elljuspår Matojärvi World cup 5,0 km
  • Elljuspår Jägarspåret 3,3 km
  • Elljuspår anslutning Matojärvi (World cup)-Jägarspåret 1,5 km
  • Elljuspår Luossavara 6,0 km
  • Elljuspår Tuollavara 3,1 km
  • Hundspår 8,0 km
  • Slädhundspår
  • Skidorienteringsspår
  • Motionsspår totalt 17,0 km ej belysta

Vänligen undvik att promenera i våra anlagda skidspår,  hundrastning är inte heller tillåtet i spåren.

På Matojärvi idrottsplats i anslutning till Matojärvi World Cup-spår hittar du en skidstadion.

Belysningen är tänd till kl 23.00 dagligen. Vid temperatur under -20 c släcks belysningen. Detta kan innebära att belysningen släcks när du är i spåret.

Vintertid pistas spåren på följande sätt. Matojärvi och Jägarspåret kommer pistas på morgonen,  även till eftermiddagen kommer Matojärvi pistas. Detta för att tillgodose de föreningar som bedriver träning på Matojärvi med nypistade spår. Därefter pistas Lombolo;Tuollavaara och Luossaspåret. Vid extrem nederbörd eller blåst är det svårt att upprätthålla kvalitetssäkringen. Övriga spår prepareras efter nederbörd dock minst tre gånger/vecka.
Att pista samtliga skidspår i Kiruna C tar ca. 6-8 timmar med pistmaskin.

I Varggropen finns omklädnings- och duschmöjligheter under skidsäsongen. Värmestugan är öppen kl. 07-22 dagligen.

Skidåkning med hund är tillåtet på alla spår. I Varggropen är det speciella tider som gäller för att åka med hund. Tisdagar kl 18-21 samt söndagar kl 13-15 är det tillåtet. Att åka med hund innebär att det skall det ske under kontrollerade former, detta innebär att hunden skall vara kopplad. Förare med hund skall ta hänsyn till övriga skidåkare. Hundkörning får endast ske på skatesidan.

Entreprenören FJB AB har avtal med Tekniska Verken i Kiruna AB. Avtalets omfattning är samtliga skidspår i Kiruna C och gäller till och med våren 2019-05-31.

Publicerad av: Anders Burman

Senast ändrad: 2017-03-28