På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Sixten Lundbohms målning i kommunfullmäktigesalen

Konst i Kiruna

Kiruna kommun har ett fantastiskt arv som konststad att förvalta. Via vänstermenyn får du veta mer om Konstmuseet i Norr, Kirunastipendiet, Konstinköpskommittén och hur kommunen arbetar med konstnärlig gestaltning vid nybyggnationer. Först lite historia.

Varför finns det så mycket konst i Kiruna?

När Kiruna anlades var det från början ett gigantiskt socialt experiment, vilket tidigare aldrig skådats, varken i Sverige eller i övriga Europa. Grundaren Hjalmar Lundbohm lät till exempel uppföra arbetarbostäder som saknade motstycke på den tiden, i fråga om komfort och standard.

Det stora experimentet lockade hit gräddan av landets kulturpersonligheter, som konstnärer och författare. Anders Zorn, Verner von Heidenstam, August Strindberg, Carl Wilhelmsson, John Bauer, Albert Engström och Prins Eugen är några i den långa raden av kulturutövare, som kom att bli mycket goda vänner med Hjalmar Lundbohm. Den vänskapen blev också grunden till Kiruna som bildstad.

Lundbohms konstsamling blev med tiden mycket omfattande. Samlingen köptes senare av Hjalmar Lundbohms brorson, konstnären Sixten Lundbohm. Sixten donerade senare samlingen till Kiruna kommun. Samlingen har sedan byggts på och omfattar nu omkring 2000 verk, vilket gör den till en av landets förnämsta samlingar av svensk konst. En del av dessa verk finns i Kiruna Stadshus.

Konsten i Kiruna Stadshus

Mycket av konsten som hänger i Stadshuset är konstverk av kirunastipendiaterna. Varje år sedan 1959 utdelas ett kirunastipendium. Detta är ett sätt att bevara konstintresset i Kiruna.

Axel Sjöbergs konstverk i stadshushallen

Axel Sjöberg
(1866-1950 Stockholm)
Sjöbergs tidigaste måleri visar intryck från tidens stämnings- och valörkonst, men han når snart fram till den motivförenkling och kraftiga penselföring som gett hans konst dess prägel. Motiven är främst hämtade från Stockholms yttre skärgård, havsbandets kärva natur, dess djurliv och människor.
Sjöberg var även verksam som skärgårdsfotograf.
Denna oljemålning är från 1906, och beställdes av Grängesbergsbolaget till utställningen i Liége år 1906.


Jan Mankers konstverkJan Manker
(f 1941 Stockholm)
Kirunastipendiat 1987
Tidigare ett tidsmedvetet bildspråk med intrikanta kompositioner, tematiskt kretsande kring samhällets mekanisering. Senare en mer abstrakt och ett mera metaforiskt formspråk, en ironisk ton och bilder med anknytning till leksaksmodeller eller dylikt, även geometriska formelement, elegant och kyligt med en ibland maierisk utformning.

 
Susanne Wallanders konstverkSusanne Wallander
(f 1948 Stockholm)
Wallander har arbetat mycket med människofigurer i sitt måleri, och vill förenkla och få ett så starkt uttryck som möjligt. Hon har en hel serie av gamla människor. På senare tid målningar av landskap och stilleben, även screentryck på glas i offentlig miljö.

 

 

 

 

Rune Hagmans målningRune Hagman
(f 1914 Stockholm)
Kirunastipendiat 1993
Expressionistiskt figur- och landskapsmåleri med början i sträv realism med textilt randad ytstruktur. Efter en tid av lekfullt abstraherande stadsbilder har Hagman nått fram till ett mörkt poetiskt-psykologiskt måleri med färgen som huvudsakligt verkningsmedel.

 

 Chennet Juhlins målningChennet Juhlin
(f 1945 Skövde)
Kirunastipendiat 1989
Juhlin visar prov på ett moget konstnärsskap där måleriets problematik på ett lyckligt sätt har förenats med hans ständiga behov att förmedla upplevelser och inte minst protestera mot förgiftningen av naturen.

 

 
Eva Delving-Viklunds målningEva Delving-Viklund
(f 1936 Rättvik)
Kirunastipendiat 1991
"Genom kärlek, arv och miljö domineras och dirigeras naturens liv i stenar, luft, djur och vatten - mitt liv och mina bilder. Så enkelt rytmiskt poetiskt och intensivt som möjligt. Mina uttrycksmedel är mest olja och akvarell, men jag provar också att skulpturera i trä."

 

Axel Törnemans målningAxel Törneman
(1880-1925 Stockholm)
Törneman bröt tidigt med den nationella skymningskonsten och skapade monumentala figurkompositioner med symbolisk, senare kubistisk-futuristisk tendens. Ofta arbetarmotiv med kraftfull figurteckning och våldsam kolorit, även porträtt.

Innehållsansvarig: Lennart Lantto

Publicerad av: Mia Fors

Senast ändrad: 2013-05-03