På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Samarbete mellan Kiruna kommun och Luleå tekniska universitet, LTU

Luleå tekniska universitets rektor Johan Sterte har besökt Kiruna för att tala om ett stärkt samarbete med kommunen och vidareutveckling av LTU:s rymdutbildningar ute på Rymdcampus.

Samtidigt passade parterna på att hänga upp en LTU-skylt i stadshuset för att tydligt signalera banden mellan kommunen och LTU. Tidigare i höst samlades regionens alla kommuner för att skriva på ett samverkansavtal med LTU i syfte att stärka regionens utveckling inom näringsliv och innovation.
Luleå tekniska universitet bedriver forskning och utbildning inom teknik, ekonomi, hälsa, konst och lärande. Forsknings- och utvecklingssamarbeten inom dessa områden sker idag främst med stora organisationer inom näringsliv och/eller samhälle och nu vill LTU säkerställa att även små och medelstora företag kan vara med i detta samarbete.
Det finns många SME-företag som har förslag, idéer och innovationer där universitetets resurser skulle kunna bidra till en utveckling av verksamheten. Därför är det viktigt att näringslivskontakterna i våra kommuner kan agera förlängda armar till universitetet.

– Jag är glad över att vi har så goda relationer ute i regionen och jag ser det här som ett steg i ambitionen att tillsammans bidra till vår närregions utveckling. Tidigare i höst har vi hängt upp skyltar i Övertorneå, Sorsele, Skellefteå och innan jul hoppas jag att vi har besökt alla övriga kommuner, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Eftersom Kiruna är en campusort till LTU finns här flera ingångar. Dels kan man tala med lärare och studenter direkt eller så kontaktar man LTU:s representant för näringslivsutveckling, Johanna Bergström Roos,  som arbetar med att bygga broar mellan Kirunas näringsliv och LTU.

Publicerad av: Birgitta Isaksson