På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

De blå strecken är existerande skoterleder och de röda strecken är de nya försöksområdena för skotertrafik på väg. Lederna gäller ett år från 1 december 2016.

Försök med skotertrafik inne i Kiruna

Med start den 1 december 2016 genomfördes ett försök med skoterkörning på vissa gator i Kiruna C. Tanken var att förenkla för dem som kör skoter från sitt hem för att ta sig ut i naturen.

Kiruna är en vinterstad med stark friluftsprofil. Det rörliga friluftslivet, dit invånarna räknar såväl längd- och turåkning som möjligheten att färdas med snöskoter, är ett livsstilsval för många. I Kiruna centralort finns det omkring 9 000 registrerade snöskotrar, i kommunen cirka 11 000, alltså mer än en per hushåll.

Med anledning av att kirunabornas fritid är starkt kopplad till det rörliga friluftslivet kördes försöket med skotertrafik på vissa vägar under ett års tid.

Vägarna som det handlar om är Ringvägen, Hjortvägen, Gasellvägen, Movägen, Svedjevägen, Tegvägen, Torpvägen, Slåttervägen, Hagvägen, Hultvägen, Rosvägen, Fältvägen, Skiljevägen, Gärdesvagen, Auroravägen, Antennvägen, Solvindsvägen, Odlingsvägen, Lundvägen, Hedvägen, Tallbyvägen, Ripvägen, Moränvägen, Glaciärvägen, Magnetitvägen, Grönstensvägen, Apatitvägen, Kvartsvägen, en liten del av Porfyrvägen, Fjällgatan, Renstigen och Idrottsvägen.

Det är viktigt att tänka på att det är närmast lämpliga väg från uppställningsplats till närmaste skoterled som gäller.

En utvärdering av hur det har fungerat kommer att göras. I samband med utvärderingen sammanställs åsikter och anmälningar från de olika områdena och läggs fram till miljö- och byggnämnden som får ta ställning till om försöket med skotertrafik pa väg skall fortsätta.

Karta (PDF, 2 MB).

Innehållsansvarig: Ulrika Hannu

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2017-10-12