På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Renhållning

Det är Tekniska Verkens renhållningsavdelning som ser till att sophämtningen fungerar i Kiruna kommun.

De strävar efter att ta hand om Kirunabornas hushållsavfall så effektivt som möjligt, både för vår gemensamma miljö och för din ekonomi. Hos Tekniska verken kan du även beställa en container eller en extra tömning när det behövs.

Sophämtning

Tekniska Verken hämtar dina hushållssopor oavsett var du bor i Kiruna kommun. Hela den verksamheten är taxefinansierad med en så kallad solidarisk taxa. Detta betyder att det kostar lika mycket att få en soptunna tömd på landsbygden som i centrala Kiruna.

ÅVC

I kommunen finns även hela åtta stycken återvinningscentraler för att skapa en bra tillgänglighet för alla innevånare. Den största anläggningen finns i centrala Kiruna där vi tar hanterar cirka 45 000 ton avfall per år. Upp till 90 % av avfallet sorteras, bearbetas och återvinns på olika sätt. Metall och glas är exempel på sådant som återvinns medan annat brännbart material krossas och levereras till värmeverket för energiåtervinning. Att denna typ av samhällsservice finns är mycket viktigt för att människor och företag ska kunna fortsätta att leva och verka i hela kommunen.

Grovavfall

Grovavfall som uppkommer i hushåll lämnas utan extra kostnad till ÅVC.
Företag kan vända sig till Tekniska Verkens kundtjänst för att hyra containrar och lastväxlarflak för uppsamling av avfall. Vi ställer ut kärl och ombesörjer även transport till ÅVC och bortskaffande av avfallet.

Publicerad av: Maria Lindgren

Senast ändrad: 2018-01-04