På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Livsmedel och dricksvatten

I Kiruna kommun finns över 200 livsmedelsföretag. Dessutom finns många tillfälliga verksamheter. Miljökontoret har två inspektörer som enbart jobbar med livsmedelskontroll.

Miljönämnden vill att maten som säljs ska vara säker att äta. Man ska inte bli sjuk av den. Därför besöker miljökontorets inspektörerna butiker och restauranger för att se efter att företag följer lagen och har en god egenkontroll av hanteringen. Om företag följer de lagar och regler som finns så är det mindre risk att någon blir sjuk av att äta maten.

Om inspektören ser att ett företag inte följer lagen så ställs krav på företaget. I vissa fall kan företaget bli tvungen att betala böter eller kanske stänga.
Under inspektionen undersöker inspektören hur det ser ut i lokalen, ställer frågor om hur man gör olika saker och tittar på företagets egenkontroll, som alla företag måste ha.

Efter inspektionen så lämnar inspektören ett utlåtande, en inspektionsrapport till företaget, där det står vad inspektören kom fram till och vad företaget behöver göra för att följa lagen.

Publicerad av: Åke Jönsson

Senast ändrad: 2020-06-23