På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Kiruna kommuns integrationsenhet är placerad på Geologgatan 1.

Integrationsenheten

Vår vision: Sveriges bästa kommun på integration!

VÄLKOMMEN TILL KIRUNAS INTEGRATIONSENHET!

Integrationsenheten ansvarar för mottagandet av nyanlända personer som fått uppehållstillstånd och anvisats av Migrationsverket. Integrationsenheten fungerar som ett nav i mottagandet där man bland annat får praktisk hjälp med saker, men också information om var man ska vända sig med olika myndighetsfrågor.  Här arbetar i dagsläget sex personer och bland de anställda finns det (förutom svenska och engelska) språkkompetens på arabiska, persiska och tigrinja. Genom samverkan arbetar vi för en positiv och givande integration. Bland annat träffas viktiga aktörer från den interna kommunala organisationen, och även flera externa aktörer och myndigheter har samverkan med Integrationsenheten. Så sprider vi kunskap och erfarenhet till varandra, utvecklas och blir ännu bättre på att arbeta med att integrera människor från minoriteter och majoriteten med varandra!

Integrationsenheten är öppen för alla som vill veta något om integration och som vill hjälpa till i arbetet. Du som är nyanländ, privatperson, föreningsmänniska, företagare, student med flera är välkommen in och ställa frågor eller komma med idéer!


Här hittar du integrationsenheten, se ovan den röda pricken. Klicka på bilden för att se en större karta.

Första tiden i Kiruna
Personal från kommunens Integrationsenhet möter flyktingarna på flygplatsen eller järnvägsstationen när de kommer. De nyanlända personerna flyttar in i sin bostad som förberetts och får nödvändig information om bostaden. Dagen efter (oftast) ges ytterligare praktisk information och om egna ekonomiska medel sakna görs ansökan om ekonomiskt bistånd, försörjningsstöd, på socialtjänsten.   Integrationsenheten hjälper till i kontakten med olika myndigheter och visar den nyanlända personen runt i Kiruna. Ansökningar till SFI och skola görs och Arbetsförmedlingen underrättas om att den nyanlända personen kommit. Om det finns barn som behöver barnomsorg hjälper Integrationsenheten till med att göra ansökan. Integrationsenheten kan bistå med hjälp vid ansökan om hemutrustningslån från CSN. Den första tiden följer personal från Integrationsenheten vid behov med och handlar och visar hur man åker buss. Om den nyanlända personen inte fått sitt uppehållstillståndskort från Migrationsverket hjälper Integrationsenheten till med att boka tid på Migrationsverket. Vid behov kan personal från Integrationsenheten följa med på besöket till Migrationsverket.

 

Medborgarskapsceremoni

Varje år är Integrationsenheten med och uppmärksammar nya svenska medborgare i kommunen vid en så kallad medborgarskapsceremoni.

 

Innehållsansvarig: Christian Holmberg

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-08-10