På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Ordlista

Här listar vi några frågor och svar samt länkar till information på andra myndigheters och organisationers hemsidor där det finns mer utförlig information.

Vad är integration?
Integration handlar om att känna tillhörighet i samhället. Det betyder att alla ska känna sig som en del av det svenska samhället. Integration handlar om att olika grupper i samhället möts och har ett utbyte med varandra. I Sverige kan det innebära att invandrare lär sig svenska, arbetar och lever som andra svenskar och samtidigt har kvar sitt modersmål och banden till sin gamla kultur.
Läs mer om integration i Sverige på Informationsverige.se (öppnas i nytt fönster)

Vad är flykting?
Flykting är en person som tvingas fly på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, källa: FN:s flyktingkonvention. Jämför även med Asylsökande, Kvotflykting och Skyddsbehövande på Migrationsverkets hemsida.
Ordförklaringar på Migrationsverkets hemsida (länk)

Vad är en asylsökande?
En utländsk medborgare som tagit sig till Sverige och begärt skydd, men som ännu inte fått sin ansökan slutligt prövad av Migrationsverket och/eller migrationsdomstol. Jämför med Flykting och Kvotflykting på Migrationsverkets hemsida.

Vilken roll har Kiruna kommun?
Kommunens ansvar är att enligt avtal med staten ta emot ensamkommande flyktingbarn och flyktingar med uppehållstillstånd.
Läs mer om kommunens ansvar (länk).

Vilken roll har Migrationsverket?
Migrationsverkets uppdrag är bland annat att pröva ansökningar från personer som vill bosätta sig i Sverige, komma på besök, söka skydd undan förföljelse eller få svenskt medborgarskap.

Publicerad av: Ulrika Hannu

Senast ändrad: 2017-06-12