På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Så här kan du hjälpa till

Vad kan just du bidra med för att hjälpa integrationen på traven? Nedan listas några konkreta saker som du kan göra här i Kiruna.

Det är oroligt i världen och människor kan inte stanna kvar i sina hemländer. Därför har vi fått och kommer att få nya medborgare i Kiruna. För Norrbotten är det en välbehövlig inströmning av människor som bidrar med många positiva egenskaper och kunskaper.

Men för att människor ska vilja stanna här hos oss, behöver vi ta hand om dem. Ordet integration betyder att en människa får en plats i samhället och samtidigt kan behålla sin kulturella identitet. När alla i ett samhälle anpassar sig, minoritet som majoritet, genom att till exempel förvalta olika religioner, traditioner och seder – då sker integration. I dag vet vi också att 55 procent av Sveriges befolkning ideellt vill hjälpa nyanlända, men att endast fem procent faktiskt gör det. Det ska vi få en ändring på!

Vill du bli familjehem för ensamkommande ungdomar?

Så här fungerar ett familjehem (läs mer på hemsidan)

Mariann och Joakim berättar om hur det är att vara familjehem (pdf)

Kiruna kommun har ett stort behov av gode män åt ensamkommande ungdomar:

Så här blir du god man (läs mer på hemsidan)  

 

Motionera tillsammans

Är du aktiv i en idrottsförening? Är du själv eller dina barn med i någon sport där ni kan bjuda in till att prova-på? Har du ett par extra skidor att skänka till Fritidsbanken? Kan du lära ut att åka skidor? Ta kontakt med de föreningar som finns och hjälp andra att hitta till ett mer aktivt liv. Integrationsenheten hjälper gärna till att hitta personer som kan vara intresserade av att lära sig en ny sport!

Hyr ut en bostad åt en nyanländ

De som får uppehållstillstånd får hjälp av kommunen att finna en bostad. Men valmöjligheten är lika med noll. När kommunen hittar ett boende måste personen i regel tacka ja oavsett storlek eller hyra. Att finna ett boende själv och är inte lätt. Med få privata kontakter och hyresvärdar som hyr ut dyrt åt företag, är den privata bostadsmarknaden nästan helt stängd. Därför är du som privat hyresvärd mycket viktig! Har du en bostad att erbjuda en nyetablerad person? Annonsera själv eller kontakta Integrationsenheten så hjälper vi gärna till att förmedla kontakt.

Le mot en främling

Ett mer inkluderande och välkomnande samhälle börjar med oss själva. Att skapa värme och en känsla av samhörighet kan börja med att inte se bort utan istället se någon i ögonen, le, säga hej, hjälpa till helt kort på stan.

Köp/ skänk dig till ett gott samvete

Ibland ser livet ut på ett sådant sätt att utrymmet för extra tid eller engagemang faktiskt inte finns. Så är det, andas och ta det lugnt. Kanske har du lite pengar över? Eller saker/kläder hemma som är i gott skick men som du inte behöver? Släng aldrig fungerande grejer utan ge till personer som behöver! Skänk lite pengar till en hjälporganisation som kan hjälpa när du själv inte räcker till.

Gör någonting!

Ofta är vi väldigt kloka, vet vad som borde göras och diskuterar med andra varför ingen gör något. Ta din kloka idé och ditt driv och gör den där skillnaden som du saknar. Sverige och Kiruna blir bara bättre när människor möts och skapar positiva relationer. Var ett kugghjul i navet som bidrar till ett mer öppet och integrerat samhälle. Gör något idag! Får du panik, eller inte kommer på något: Glöm då inte att på Integrationsenheten på Kiruna kommun hjälper vi dig gärna vidare.

 

Publicerad av: Christian Holmberg, Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-04-17