På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Vem gör vad?

Migrationsverket ansvarar för asylsökande. När en vuxen person söker asyl, personligt skydd, i Sverige får han eller hon möjlighet att bo på ett anläggningsboende under tiden asylansökan prövas av Migrationsverket.

Ersättning under asyltiden är:
71 kronor per dag för ensam vuxen,
61 kronor per dag och per person för par,
37 - 50 kr per dag och per barn.

Dagersättningen som betalas ut ska täcka mat, kläder, sjukvård, medicin, tandvård, hygienartiklar, förbrukningsvaror, fritidsaktiviteter med mera.

Ofta bor personer tillsammans som varken känner varandra eller talar samma språk. Migrationsverket lade ner sin verksamhet i Kiruna kommun under 2019, men det finns fortfarande kvar ett fåtal asylsökande i kommunen som ordnat boende på egen hand.

Kommunen är skyldig att erbjuda förskole- och skolundervisning till barnen enligt skollagen. Kommunen ska också erbjuda svenska för invandrare (SFI) och samhällsorientering till de som fått uppehållstillstånd och kommunplacering.

I Kiruna kommun har Lapplands kommunalförbund utbildning i svenska för invandrare (SFI).

Kommunen ansvarar för mottagning av de som kommunplacerats, det vill säga de personer som fått uppehållstillstånd och som tackat ja till att bosätta sig i kommunen. Under 2020 är detta 24 personer.

Läs mer om kommunens ansvar när det gäller flyktingfrågor och integration (länk).

Publicerad av: Emma Bergman, Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-02-25