På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Höstvy från Maunovaara

Geografi

Kiruna är med sina 19.447 kvadratkilometer Sveriges största kommun.

Om alla kommuner skulle vara lika stora som Kiruna skulle det bara rymmas 21 kommuner innanför landets gränser i stället för de 290 som finns i dag. Med storleken följer också långa avstånd, här några exempel:

• Från centralorten Kiruna är det cirka 13 mils bil- eller tågresa åt nordväst innan man når turistorten Riksgränsen, som gränsar till Norge.
• Åt nordost krävs det 18 mils bilkörning innan man når Karesuando och gränsen mot Finland.
• Följer man väg E 10 i sydöstlig riktning så kommer man efter cirka sex mil till turistanläggningen Lappeasuando vid Kalixälven, som utgör gränsen till Gällivare kommun.
• I östlig riktning är det slutligen cirka 10 mil till Masugnsbyn och gränsen mot Pajala kommun.

Gott om fin natur

Stora delar av denna, landets nordligaste kommun, är obebyggd. Om man tar sig över Torneälven en dryg mil norr om Kiruna, så är det väglöst land ända upp till Treriksröset, en sträcka på cirka 12 mil i nordlig riktning.Inom kommungränsen finns omkring 6.000 sjöar och sex älvar. Det är Torneälv, Kalixälv, Rautasälv, Vittangiälv, Lainioälv samt Könkämä älv som när den passerar Karesuando byter namn till Muonio älv. Att det finns mycket fin natur i kommunen visar också det faktum att drygt 530.000 hektar är skyddade områden i form av nationalparker, naturskydds- eller djurskyddsområden. Det är 26 procent av kommunens yta och nästan 11 procent av all skyddad natur i Sverige.

Publicerad av: Maria Lindgren

Senast ändrad: 2017-05-22