På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Kirunas byar

Byarna kring Kiruna C

(Siffrorna inom parentes anger befolkning 2015-12-31 enligt SCB)Ungefär en mil rakt norrut från Kiruna ligger byn Kurravaara (358) vid Torneälvens strand. Det är en by med gamla anor. I slutet av 1600-talet påbörjades brytningen av koppar i Sjangeli nära den norska gränsen. Det behövdes en kopparhytta på rimligt avstånd och den placerades i Vuolosjoki. Den togs i bruk år 1700 och blev grunden till Kurravaara, som på senare år allt mer utvecklats till en bostadsort för personer som vill bo nära naturen och samtidigt ha nära till arbetsplatserna i Kiruna.

Den största samlingen byar i Kirunas närhet är Kauppinen, Laxforsen, Jukkasjärvi och Poikkijärvi (sammanlagt 1 253 inv) samlade nära och vid Torneälvens strand någon mil nedströms Kurravaara. Ytterligare lite längre ned återfinns Paksuniemi (104).

Turistorten Jukkasjärvi

I Jukkasjärvi byggdes kyrkan redan 1607 och Jukkasjärvi församling startade 2007 firandet av församlingens 400 första år. Redan i mitten av 1970-talet blev turism en viktig verksamhet i Jukkasjärvi, med jämten Yngve Bergqvist i spetsen. Forsränning med gummiflottar längs Torneälven blev en stor framgång, i Jukkasjärvi var de först och störst i Europa med detta och äventyrsturism blev ett begrepp.Det stora genombrottet kom dock med idén att låta folk övernatta i en igloo. Det var i slutet av 80-talet jukkasjärviborna bestämde sig för att vända nackdel till fördel. Att se vintern som en tillgång. Att skapa upplevelser av de naturmaterial som fanns tillgängliga - kyla, mörker, is, snö och norrsken.

ICEHOTEL

Inspirerade av besökande japanska konstnärer som skulpterade i is bjöd man 1990 in den franska konstnären Jannot Derid att hålla vernissage i en specialkonstruerad igloo som byggts upp mitt på Torne Älv. Den 60 kvadratmeter stora byggnaden fick namnet Artic Hall. Nyfikna människor vallfärdade för att få sig en titt på galenskapen.En natt övernattade ett par utländska gäster i den cylinderformade igloon. De sov i sovsäckar på utbredda renfällar. Entusiastiska berättade de om en fantastisk upplevelse som enligt deras utsago saknade motstycke. Idén till Icehotel föddes. Numera byggs ett nytt ishotell upp varje vinter, inrett och smyckat av konstnärer från hela världen och det har blivit Sveriges mest internationellt kända turistattraktion, där turister från hela världen tillsammans hinner spendera runt 15.000 gästnätter under perioden från mitten av december till början av april, då ishotellet stängs i väntan på att det ska smälta ned och återvända till ursprunget, Torneälven. Under vintern 2007 startade för första gången också direktcharter från England till Kiruna och Icehotel i Jukkasjärvi.

Även verkstadsföretaget JTM Invest bedriver en internationell verksamhet med fabriker i såväl Sri Lanka som i Jukkasjärvi och Vittangi. Utmärkande för Jukkasjärvibyarna är också det stora antalet draghundar i området. Även i Altajärvi (39) har turism blivit en växande verksamhet.

Publicerad av: Maria Lindgren

Senast ändrad: 2017-05-23