På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Karesuando kyrka vid älven

Byarna nordost om Kiruna

(Siffrorna inom parentes anger befolkning 2015-12-31 enligt SCB)

Följer man väg 45 norrut från Vittangi kommer man först till byarna Silkkimuotka och Nedre Soppero (41) som skiljs åt av Lainioälven. Några kilometer längre norrut följer även Övre Soppero (200). Det troliga är att byarna grundades i början av 1700-talet. Länge var det nybyggarbyar men sedan 1950-talet är samerna i majoritet.

Öster om dessa byar ligger Lannavaara (88) som med all säkerhet är Sveriges minsta högskoleort. Lannavaara är en i högsta grad levande by, mycket tack vare en familj, Söderströms. När makarna Agne och Barbro Söderström i början av 1980-talet beslutade flytta tillbaka till Agnes hemby, så var målsättningen att livnära sig på mineralletning, produktion och design av stensmycken samt guldvaskning.

Och företaget Kristallen visade sig ha en bärkraftig idé. 1989 fick paret Söderström Gnosjö-priset som årets företagare i Sverige och byn som var på väg att avfolkas hade i stället börjat växa. Med tiden har utbildningarna blivit allt fler och sedan 2003 bedriver de även högskoleutbildningar i ädelstensteknik. Numera är det dock barnen Jenny och Hans Söderström som leder företaget. Ännu längre i öster finns den vackra byn Viikusjärvi (5).

Vidare norrut på väg 45 så når man så småningom byarna Idivuoma (115) med sina vackra stenbroar och jordbrukarbyn Mertajärvi (88). Snart når man också avtagsvägen till Maunu (9) dit man tar sig på Sveriges nordligaste landsväg.

I det nordöstra hörnet av Kiruna kommun är Karesuando (325) huvudort. Karesuando var också en egen kommun fram till 1971 då denna del av området införlivades i Kiruna kommun. Det som bidragit mest till att göra Karesuando känt vida omkring är att den mycket lärde förkunnaren och botanikerna Lars Levi Laestadius bodde i byn 1826-1849. Laetadius pörte och Laestadiusträdgården är också ett par av de turistattraktioner byn har att bjuda på i dag. I denna trakt är rensköteln en basnäring och ett av de största företagen är Eliassons partiaffär som framför allt handlar med renkött. På senare år har också tillkommit andra verksamheter, bland annat tryckeriet Arctic Print.

Längs väg 99 österut kommer man sedan till Kuttainen (291) som brukar kallas den nordligaste jordbrukarbyn i Sverige och som faktiskt är den största byn i området. Sedan följer Paittasjärvi (1), Luongaslompolo (1) och Sudjavaara (37) innan man slutligen når Saivomuotka (46) som är den sista utposten innan Pajala kommun.

Från Karesaundo kan man nå ytterligare några svenska byar, som man dock måste åka över gränsen till Finland för att nå. Väl över på den finska sidan följer man landsvägen i nordvästlig riktning. Längs Könkämä älv passerar man då några små byar som ligger på den svenska sidan av älven. De är i tur och ordning Siikavuopio (1), den legendariska "väderbyn" Naimakka (1), Saarikoski (2), Keinovuopio (5) och slutligen Kummavuopio (2) som länge var Sveriges nordligaste boplats, men som numera saknar fastboende.

Publicerad av: Maria Lindgren

Senast ändrad: 2017-05-23