På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Klimat

Kommunen domineras i öster av skogsmark, men ju längre västerut man reser desto mindre och färre blir tallar och granar. I väster är det högfjällsterrtäng som dominerar. Högst är förstås Kebnekaisemassivet, med Sydtoppen som Sverige högsta punkt. Eftersom Sydtoppen är en glaciär varierar höjden och länge har den officiella höjden angetts vara 2 117 meter över havet. De senaste åren har dock avsmältningen krympt glaciären och den nu gällande noteringen för Sveriges högsta berg är 2 098 meter över havet.

Ojämn nederbörd

Olikheterna i landskapet inom kommunen innebär också att det kan vara mycket stora lokala variationer när det gäller klimat och väder. I centralorten Kiruna som ligger cirka 20 mil norr om polcirkeln och drygt 500 meter över havsnivån är det sällan kallare än minus 20 grader på vintern, samtidigt som Jukkasjärvi i Torneälvens dalgång två mil österut ofta har under minus 30 grader.Normalt sett kommer snön för att stanna under den senare delen av oktober för att sedan smälta undan i slutet av maj. I Rikgränsen fortsätter dock skidsäsongen till midsommar. Just Riksgränsen är för övrigt Sveriges nederbördsrikaste plats. Men bara tre mil därifrån finns Sveriges nederbördsfattigaste plats som är Abisko. Ännu ett bevis på att Kiruna är kontrasternas kommun.

Några speciella platser:

• Kebnekaise – Sveriges högsta berg bjuder på en utsikt över ungefär en elftedel av Sverige
• Kärkevagge och Trollsjön – En dalgång mellan Björkliden och Riksgränsen som är fylld av märkliga stenformationer. Längst in i dalen finns Trollsjön som har det största siktdjup man mätt upp i en svensk sjö, 34 meter.
• Kanjon i Masugnsbyn – En 72 meter djup kanjon med mycket artrik växtlighet, varav flera sällsynta växter.
• Tynnyrilaki – Bergstopp i nordöstra kommundelen som ytterst få besökt. Den är dock en av mätpunkterna i världsarvet Struves meridianbåge.

Publicerad av: Maria Lindgren

Senast ändrad: 2017-05-22