På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Skidåkning i Kirunas fjällvärld. Plats: Soldalen, Katterjokk.

Kultur & fritid

Kiruna kommun är ca 20 000 km² och dess geografiska läge gör att det finns stora möjligheter för friluftsliv i en fantastisk naturmiljö. Jakt och fiske är ett av Kirunabornas många fritidsintressen, men här finns även ett rikt kultur- och föreningsliv.

Kiruna är en av Sveriges föreningstätaste kommuner med cirka 400 registrerade föreningar. Många unga Kirunabor utövar olika idrotter som ishockey, handboll, fotboll och skidåkning eller är med i någon av de mer kulturinriktade föreningarna.

Kulturen har en stor plats i samhället.

Kiruna kommun delar varje år ut tre stipendier för olika svenska kulturgärningar, där det mest framstående av dem är Kirunastipendiet. Det inrättades 1959 med syfte att stimulera konstintresset i Kiruna och samtidigt göra staden känd bland konstnärer som ett värdefullt och intressant motivområde. Därför delas det varje år ut 30 000 kronor till en konstnär som är verksam i Sverige.

Kiruna har även en av Sveriges finaste konstsamlingar. Den tillhörde ursprungligen Hjalmar Lundbohm, som var mycket konstintresserad. Efter hans död donerades konsten till Kiruna kommun. Med tiden har samlingen ökat och den omfattar nu omkring 2000 verk.