På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Slummer av kristina Nilsdotter

Kirunastipendiet 2019

En folklig 60- åring som sätter konsten i centrum

År 1959 instiftades Kirunastipendiet och tillkom som ett samarbete mellan Kiruna Konstgille och Kiruna Kommun

Under de första åren var stipendiet uppdelat i två penninggåvor till en summa av vardera 3 000kr. Under perioden 1966-1968 utökades utmärkelserna till tre stipendier tillika kategorier; ett författarstipendium, ett musikerstipendium samt ett skulpturstipendium.

Syftet med stipendiet är dels att göra Kiruna känt bland konstnärerna som ett värdefullt och intressant motivområde, dels att stimulera konstintresset i Kiruna samt att ge kirunaborna möjlighet att bekanta sig med högklassig aktuell svensk bildkonst. Kirunastipendiet kan sökas av i Sverige, för tidpunkten, verksamma konstnärer. Utlysningen sker i oktober- november och därefter startar processen för officiell jury att gå igenom ansökningarna för att mot slutet av våren tillkännage sitt beslut och kora en stipendiat.

Utlysning och ansökan sker via Konstpool:

http://www.konstpool.se under november- december.

Juryn består av Kulturutskottets ledamöter och professionell
kompetens inom området

Stipendiebeloppet är numera 30 000 kr och Kiruna Kommun köper dessutom in konst av konstnären för 40 000 kr i samband med den så kallade stipendiatutställningen som sker under påföljande höst.

Kirunastipendiaten tillbringar även en månad i Kiruna kommun och bor i konstnärslägenheten som finns till förfogande för ändamålet. Stipendiaten har därefter den fortsatta förmånen och en priviligierad förtur att boka lägenheten ett antal veckor/år för inspiration till sitt fortsatta skapande.

Kristina Nilsdotter korades till Kirunastipendiat 2019 med följande motivering: ”Med säker hand väcker hon materialet till liv och gestaltar både allvar och lekfullhet.”,

Kristina Nilsdotter är bildkonstnär från Luleå och är verksam i Nordmaling, Västerbotten. Hon arbetar främst med skulptur och måleri i olika tekniker. Kristina kommer tack vare sin utmärkelse som årets Kirunastipendiat, att ställa ut sin konst i Kiruna. Det sker preliminärt under september månad 2019 i Kiruna Konstgilles lokaler.

Kristina Nilsdotter med skulptur.

Innehållsansvarig: Malin Rolund, Kultursekreterare Kiruna kommun

Publicerad av: Sofia Lagerlöf Määttä

Senast ändrad: 2019-11-21