På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Konstverk av Patrik Bengtsson, Kirunastipendiat 2018

Kirunastipendiet 2019

Beskrivning:

Sedan starten 1959 har Kiruna Kommun delat ut Kirunastipendiet.
Syftet med stipendiet är dels att göra Kiruna känt bland konstnärerna som ett värdefullt och intressant motivområde, samt dels att stimulera konstintresset i staden genom att ge kirunaborna möjlighet att bekanta sig med högklassig aktuell svensk bildkonst.

Stipendiebeloppet är 40 000 kr och kan sökas av i Sverige verksamma
bildkonstnärer. Dessutom köper Kiruna kommun konst av konstnären för ca 40 000 kr i samband med den s.k. stipendiatutställningen.

Stipendiatutställningen äger rum under hösten i Kiruna. Kirunastipendiaten förbinder sig även att vistas inom Kiruna kommun ca en månad och får ställa ut i Kiruna Konstgilles regi. Under vistelsen i Kiruna ställer LKAB en lägenhet till förfogande. Konstnärer som erhållit Kirunastipendiet har därefter under sin livstid möjlighet, i mån av utrymme, till fri bostad i
Kiruna.

Behörighet (kvalificeringskrav):
Kan sökas av bildkonstnärer verksamma i Sverige
Stipendiet riktar sig till 2D och 3D konst, dock ej videoformat

Bedömningsprocessen
Kirunastipendiets jury består av 8 ledamöter, varav 1 från KRO, 1 från
Konstnärsförbundet, 1 från Kiruna Konstgille och 5 från Kiruna kommuns kultur-och utbildningsnämnd.

Konstnärer som ansöker om stipendiet ska skicka in bilder på tre dokumenterade konstverk.
Juryn får veta konstverkets namn, tillämpad teknik och verkets storlek. Juryn
väljer ut fem finalister som får sända tre konstverk var till Kiruna där deras
verk exponeras för allmänheten under 1 månads tid. Dessa tre konstverk följer med konstnären under hela bedömningsprocessen fram till slutgiltigt utnämnande av stipendiat. Om det aktuella konstverket av förekommen anledning inte kan transporteras till Kiruna så kan det, vid finalutställningen, synliggöras och uppmärksammas med god dokumentation/fotografering.

Behovsprövning förekommer inte, utan de konstnärliga kvalifikationerna är helt utslagsgivande. Stipendiekommittén får inte veta konstnärens namn förrän efter valet av stipendiat är utfört.

Ansökan
Ansökan sker via http://www.konstpool.se senast 30 november 2018.

Patrik Bengtsson från Styrsö (Göteborg) korades till Kirunastipendiat 2018.
Motivering:
"Patrik Bengtsson har tilldelats Kirunastipendiet 2018 för sitt breda konstnärskap som väcker nyfikenhet och tar plats i rummet. Patrik Bengtssons konst öppnar upp för ett möte mellan konst, natur och människa. Verken inbjuder till att reflektera över tid och rum".

 

Innehållsansvarig: Malin Rolund, Kultursekreterare Kiruna kommun

Publicerad av: Caroline Andersson

Senast ändrad: 2018-10-31