På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Blåmusslorna han agnade med var minst lika intressanta som den kommande fångsten- verk av Eva kitok

Kirunastipendiet 2020

Ett stipendium som sätter konsten i centrum.

År 1959 instiftades Kirunastipendiet och tillkom som ett samarbete mellan Kiruna Konstgille och Kiruna Kommun

Syftet med stipendiet är dels att göra Kiruna känt bland konstnärerna som ett värdefullt och intressant motivområde, dels att stimulera konstintresset i Kiruna samt att ge kirunaborna möjlighet att bekanta sig med högklassig aktuell svensk bildkonst. Kirunastipendiet kan sökas av i Sverige, för tidpunkten, verksamma konstnärer. Utlysningen sker i oktober- november och därefter startar processen för officiell jury att gå igenom ansökningarna för att mot slutet av våren tillkännage sitt beslut och kora en stipendiat.

Utlysning och ansökan sker via Konstpool:

http://www.konstpool.se under november- december.

Juryn består av Kulturutskottets ledamöter och professionell
kompetens inom området

Stipendiebeloppet är numera 30 000 kr och Kiruna Kommun köper dessutom in konst av konstnären för 40 000 kr i samband med den så kallade stipendiatutställningen som sker under påföljande höst.

Kirunastipendiaten tillbringar även en månad i Kiruna kommun och bor i konstnärslägenheten som finns till förfogande för ändamålet. Stipendiaten har därefter den fortsatta förmånen och en priviligierad förtur att boka lägenheten ett antal veckor/år för inspiration till sitt fortsatta skapande.

Eva Kitok korades till Kirunastipendiat 2020 med följande motivering:

Med stor detaljrikedom skapar Eva Kitok innovativa och unika textilkonstverk som fångar vardagens små ögonblick”.

Eva är född och uppvuxen i Kiruna och flyttade därefter till Göteborg för studier och arbete som gymnasielärare och rektor. Numera bor hon i Luleå och arbetar sedan 2013 som administratör på Luleå Tekniska Universitet.

Eva uttrycker sitt konstnärskap genom textilkonst:  handbroderi, frihandsbroderi på symaskin samt applikationer och lyfter gärna fram motiv kring företeelser som hon anser inte får så mycket uppmärksamhet eller har glömts bort; naturen i Norrbotten, oavlönat kvinnoarbete, bortglömda CD-skivor från 80-talet eller vardagliga minnesbilder från barndomen. Eva har också deltagit i jurybedömda utställningar och deltog i Liljevalchs vårsalong 2018 och 2019. 

Eva Kitok erhöll även utmärkelsen ”Publikens pris”.

 Eva Kitok, fotograf Svea Sahlin

Innehållsansvarig: Malin Rolund, Kultursekreterare Kiruna kommun

Publicerad av: Sofia Lagerlöf Määttä

Senast ändrad: 2020-05-18