På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Foto: Borg Mesch

Biblioteksgatan med Gamla Badhuset

En viktig del av det goda samhället.

Dåvarande Kyrkogatan 1914, med Gamla badhuset till höger i bild och kyrkan i bakgrunden. Byggnaden uppfördes 1913 som badhus med bassäng och tvagningsavdelningar för män och kvinnor. Där fanns också några lägenheter och möjligheter att tvätta kläder.

Ett badhus var ovanligt i ett så litet samhälle som Kiruna, men var en viktig del av det goda samhället som man ville att Kiruna skulle bli. Därför satsades mycket på god arkitektur och konst. Byggnaden är ritad av arkitekt Gustav Wickman i nationalromantisk stil med drag av jugend. Taket förändrade sin form först 1930, några år efter att övervåningen börjat användas som bibliotek och på senare tid användes hela byggnaden som bibliotek.

Gustav Wickman var bolagets arkitekt och ritade det mesta som LKAB uppförde.

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14