På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Foto: Borg Mesch

Kiruna kyrka

En kyrka i nationalromantisk anda med nygotiska drag.

På stadsplanens högsta punkt, tronandes över samhället, placerades Kiruna kyrka. Det sägs att platsen även höjdes med nio meter för att den skulle synas än mer, vilket man nästan kan se runt klockstapeln och ner mot kyrkparken. Fotografiet är taget från nordost. Klockstapeln uppfördes först och var färdig 1907. Kyrkan var på grund av storstrejken 1909 färdig först 1912.

Kyrkan är uppförd i nationalromantisk anda med nygotiska drag, och formen på kyrkan är tagen från den samiska kåtan. De stora timmerstockarna som behövdes fanns inte att tillgå i närområdet. Istället fick de hämtas från ryska Archangelsk, fraktas med båt över havet till Narviks hamn och slutligen tåg till Kiruna.

Kiruna kyrka är framröstad som Sveriges vackraste byggnad uppförd innan 1950, och kommer på grund av stadsomvandlingen flyttas till nya Kiruna runt 2025.

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14