På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Foto: Alf Oskarsson

"Experiment"

"Experiment", ett verk av KPU-elever.

Konstverket "Experiment" av Allan Wallberg, Boden är uppfört 1960 i samband med en utbyggnad av Kiruna praktiska ungdomsskola (KPU). Den sitter på Hjalmar Lundbohmsskolans yttervägg i riktning mot Skolgatan.

Konstverket består av en mängd olika kopparfigurer och är cirka 14 meter hög och cirka 2,5 meter bred. Allan Fredrik Wallberg (1909-1974) flyttade vid 15 års ålder till Kiruna för att gå möbelsnickarlinjen vid Kiruna praktiska yrkesskola (KPU) i tre år. Han har också studerat vid andra skolor i Sverige, bland annat möbelsnickeri för Carl Malmsten vid Konstakademin i Stockholm 1930-1931, på Slöjdföreningens skola i Göteborg 1935-37 och på Yrkespedagogiska Anstalten i Stockholm 1937.

Allan Wallberg startade som möbelsnickare och arbetade sedan som lärare, men övergick i mitten av 1940-talet alltmer till skulptur och arbetade i gips, brons och marmor. Han är känd för sina förenklade porträtt och reliefer i naturalistisk stil. Allan Wallberg hade också ett speciellt intresse för den samiska kulturen. Allan Wallberg gjorde 1960 i liten skala konstverket "Experiment", och sände också sina gipsmodeller av det fullskaliga konstverkets delar till Kiruna. Efter dessa modeller gjorde verkstadslärare vid KPU - Axel Johansson och Bo Berggren - flertalet av de stålformar i vilka man tillverkade kopparfigurerna.

Förhoppningsvis kan detta konstverk få plats på en utomhusvägg på den nya gymnasieskolan som ska byggas i Kiruna. För att detta ska vara möjligt så måste nog den arkitekt som får i uppdrag att rita nya gymnasieskolan även få i uppdrag att i den nya skolan skapa en yttervägg dit detta konstverk kan flyttas. Bland andra verk av Allan Wallberg kan nämnas Laestadius byst i Pajala, krucifix i Kangos kyrka, skulpturen "Same" i Gällivare, fasadrelieferna "Skådespelare" vid Uppsala Stadsteater samt "Noaks ark" vid Sköndahls Folkhögskola i Stockholm. I Kiruna finns verk av Allan Wallberg även på före detta Norrmalmsskolans fasad, på sjukhuset i Kiruna samt i Stadshusets fullmäktigesal, det fantastiska Kirunaskåpet!

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14