På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Konstverket Gruvarbetaren av Thomas Qvarsebo. Foto: Åsa Andersson-Junkka.

Gruvarbetaren

"Ser ut som det vore rost"

Konstverket Gruvarbetaren av Thomas Qvarsebo uppfördes år 2000 i samband med Gruv 12:ans 100 års jubileum. Konstverket är gjort i corténplåt och ser ut som om det vore rost på den, och det är meningen att den ska se ut så. Silhuetten på konstverket ska påminna om Kiirunavaaras terasser. Konstverket är ca tre meter högt och ser ut som en ingång till en gruvort med en gruvarbetare som knuffar en malmvagn på räls ut ur gruvan.

Thomas Qvarsebo är skulptör och arbetar i stål, cortén, koppar och brons. Thomas har även gjort flera andra minnesmärken såsom Olof Palme som finns i riksdagen, Greta Garbo i Sundbyberg och Södermalm, Lennart "Nacka" Skoglund på Långholmen, Elsa Brännström i Linköping och Fritiof Nansen i Oslo samt många fler.

Vid Jukkasjärvi kyrkan finns verket Farkost.
Thomas Qvarsebo säger att det som driver honom i det konstnärliga arbetet är att han inte ser slutet. Han har alltid en vision om vad han kommer att göra. Andra bedömer honom efter vad han gjort, själv vill han bedöma sig efter vad han kommer att göra!

 

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14