På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Kiruna 1914, fotografi tagit vid korsningen av Lars Janssonsgatan och dåvarande Hantverkargatan, idag Ströget till höger. Kvarteret längs bort till vänster revs i samband med uppförandet av dagens bebyggelse, kv. Ortdrivaren, 1959-65. Foto: Borg Mesch

Kvarteret Ortdrivaren

Kiruna 1914!

Kvarteret ritades av arkitekten Ralph Erskine och är idag en viktig del av Kirunas moderna arkitekturarv, samt en vittnesbörd om att staden alltid satsat på arkitektur av hög arkitektonisk kvalité.

Byggnaderna är goda representanter för Erskines klimatanpassade arkitektur med organiska former i syfte att dämpa vindar och minska skuggbildning på norrsidan. Färgerna kommer av midnattssolen och marken och detaljer påminner om gruvan. På typiskt Kirunamanér har byggnaderna fyndiga namn såsom Spottkoppen, Snusdosan, Herrens pris, Berlinmuren och Mullbänken. 

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14