På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Modell av Maxus-raket

En rymdfarkost för tyngdlösa experiment

En bit från busstationen står en spännande sak, en modell av en maxus-raket som visar på den spännande rymdverksamhet som finns i Kiruna. Denna skänktes av Rymdbolaget till Kiruna kommun i juni 2008 och är en fullstor kopia av de "riktiga" MAXUS-raketerna som sänts upp från Rymdbolagets anläggning Esrange Space Center 45 kilometer öster om Kiruna.

2004 genomfördes en omröstning bland Kirunaborna om var man tyckte att modellen av MAXUS-raketen skulle placeras. Nio förslag på placering fanns och segrande placeringsförslag blev "vid infarten till IRF", tätt följd av "vid Rymdhuset". Så småningom beslutade dock kommunen om nuvarande placering. Många Kirunabor tycker i dag att detta är en mycket bra placering.

MAXUS är världens största raket speciellt avsedd för experiment i tyngdlöshet. Raketen är 16,5 meter hög och väger 12 500 kilo. Den accelerar på en minut till en hastighet av mer än 12 000 kilometer i timmen. Experimenten ombord upplever tyngdlöshet i 12-13 minuter under flygningen, som tar dem upp till en topphöjd av mer än 700 kilometer, innan de återvänder i fallskärm. MAXUS-projektet genomförs av framför allt svenska och tyska rymdföretag och finansieras av European Space Agency med bidrag från medlemsländerna.

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-13