På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Konstverket "Port" av Harry Loontjens. Foto: Mats Spett

"Port"

Kirunastipendiat bakom "Port".

Konstverket "Port" är gjort av Harry Loontjens 1995. Konstverket är gjutet i gråsvart brons och uppsatt på en gråvit granitsockel. Den består av två svarta block som lutar mot varandra och ger en mindre öppning mot markplanet. Det är alltså hålet i skulpturen som gett skulpturen dess namn. Skulpturen är ca 2,50 meter hög, ca 2 meter bred och ca 2 meter djup.

Harry Loontjens är född 1946 i Amsterdam och bosatt i Sverige sedan 1975. Han är utbildad på Gerrit Rietvald Akademie i Amsterdam, avdelningen ädelsmide och blev Kirunastipendiat 1994. Materialen till Harry Loontjens skulpturer består av plåt, brons, granit, diabas, betong och trossar. Förutom skulptör så är han också grafiker och tecknare. Harry deltar också ofta i snöskulpturtävlingar, både som aktiv och som jurymedlem. Under årens lopp har Harry Loontjens haft många utställningar av sin konst i Sverige, men även i Danmark och i Holland. Hans skulpturer finns runtom i Sverige, bland annat "Da Capo" vid Helsingborgs Vattenverk, "Kunskapens port" vid Kungshögsskolan i Ljungby, "Friskt vågat" framför Arenastadion i Växjö, "Noah" vid Karlskrona Centrallasarett och skulpturen "Motvikt" på Hanö. I Danmark finns skulpturer av Harry Loontjens i Köpenhamn, Melby och i Ishöj.

Hos Kiruna Räddningstjänst finns också en av hans skulpturer, men den är för närvarande inte i de publika utrymmena. I och med att han är Kirunastipendiat så finns han också representerad i Kiruna Stadshus, i den permanenta stipendiatutställningen. Kirunaborna ger ofta smeknamn till skulpturer och hus. Skulpturen "Port" kallar man ibland för "Byxan" eller för "Törnmans kalsonger".

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14