På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Konstverket "Rymdsymbol" av Eric Ståhl.

"Rymdsymbol"

"Rymdsymbol" välkomnar elever.

Konstverket "Rymdsymbol" av Eric Ståhl, Knivsta är uppfört 1977 i samband med utbyggnad av gymnasieskolan.

Den finns utanför Hjalmar Lundbohmsskolans huvudentré och är planerad att flytta med till nya gymnasieskolan.

Konstverket är gjort i koppar, men hela kopparytan är behandlad med mörk skyddsfärg. Konstverkets utseende liknar planeter i olika storlekar och är nertill som en parabolantenn med 4 spjutspetsar. Konstverket står på en sockel som är gjuten av lärare vid Hjalmar Lundbohmsskolan.
Konstnären Eric Ståhl (1918-1999) kom in som rekordung 1933 (på dispens) till Tekniska skolan Uppsala. Han studerade också vid Adolf Jonssons konstskola i Stockholm och i tre år vid Vatikanens mosaik- och skulpturskola. Hans intryck från Vatikanen framkommer ofta i hans skulpturer, teckningar och dikter. Erik har också arbetat med allkonstverk, där ljus och ljud ingår i kompositioner med koppar, glas, stål och trä. Han fascinerades av rymden och rymdvetenskap avsatte bokstavligen talat gigantiska spår i hans konst. Mycket av hans skapande anknyter på något sätt till rymden. Erik undervisade även vid Uppsala Universitet i krokiteckning, perspektivlära och olika konsttekniker såsom skulptur och gjutteknik.

Erik var också duktig på att spela piano och deltog även på arkeologiska utgrävningar i Mykene i Grekland, i Dendera och Argolis på Poleponesos, i Labranda i Turkiet och i Rom. Han deltog också på Norska Polarinstitutets expedition 1961 till Svalbard, där han bland annat, på avstånd, såg en rysk vätebombsexplosion på Novaja Zemlja!

Bland andra verk av Erik Ståhl kan nämnas modellen över vårt solsystem som sträcker sig från Globen i Stockholm ut till Delsbo i Hälsingland, "Lek med bollar" vid Hågaby torg i Uppsala, skulpturen "Det strandade skeppet" vid Storgården i Gamla Uppsala, skulptur av poeten Olof Thunman vid Särsta Värdshus i Knivsta, "Ljusbärare" i Alsike kyrka, skulpturen "Tvätterska i Izmir" vid stationshuset i Knivsta och "Silverfiskarna" utanför Westlundska gymnasiet i Enköping. Erik Ståhles fru var bördig från Kiruna.

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14