På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Konstverket "Talande tecken" av konstnär Asmund Arle.

"Talande tecken"

Minnesmärke över samhällets grundare.

Konstverket "Talande tecken" av konstnär Asmund Arle, Huddinge, är uppfört 1957 och invigt 1958. Placeringen är i Ferrumparken, nedanför hotell Scandic Ferrum.

Konstverket är gjort i brons och föreställer en kvinna med ett barn på axlarna, en liggande renkalv och en gigantisk hacka. Hackan symboliserar rallarepoken och gruvarbetet, kvinnan och barnet symboliserar nybyggartiden och renkalven är en symbol för samerna.

Kiruna stad utlyste 1954 en tävling om ett minnesmärke över samhällets grundare, de som först arbetade med malmen i Kiirunavaara och som byggde upp det första samhället. En utvald jury med stark konstnärsrepresentation utsåg Asmund Arle till tävlingens vinnare och han fick utföra sin skulptur. Det vinnande förslaget bestod av en liggande ren under en upprest gruvhacka och väckte stark kritik bland allmänheten. Detta ledde till att Asmund Arle efter många om och men förändrade sitt konstverk så att det bestod av en gigantiskt hög gruvhacka som bredvid sig hade en kvinnogestalt med ett barn på axlarna och en nyfödd renkalv. Skulpturens huvudroll som i skissförslaget var en ren ersattes i själva konstverket av en gruvhacka! På konstverkets fundament finns ett parti i mörkare sten med en ristning som visar en scen med människor i en båt och renar.

Asmund Arle skrev senare om sitt konstverk: "Själv begagnade jag Kirunabeställningen till att få göra en sak som jag länge velat göra, min hustru och min dotter". Han menade också att man måste se skulpturen i original på platsen för att förstå formerna!

Asmund Arle, född 1918, död 1990, utbildade sig bland annat på Skånska Målarskolan i Malmö och Konstakademien i Stockholm. Han var professor i skulptur vid konsthögskolan i Stockholm 1961-71. Asmund Arle utförde ett stort antal offentliga arbeten på beställning eller som ett resultat av tävlingar. Huvudmotiven i hans värld var djur och människor. Asmund Arle arbetade med en grov ytbehandling av sina bronsskulpturer och har främst gjort sig känd för ett stort antal skulpturer av hästar i vila och i rörelse, ensamma eller tillsammans med ryttare eller körsven. Han gestaltade också ofta unga individer, barn och nyfödda djurungar, på ett ömsint sätt.

Bland offentliga konstverk av Asmund Arle kan nämnas bl a "Liggande kalv" i brons, Västertorps centrum i Stockholm, "Ko som vrider sig runt" i brons, Skärholmen i Stockholm, "Häst och ryttare" i brons, Thorildsplans gymnasium i Stockholm, "Människa och pelare" i brons, Mariatorget i Stockholm, "Kvinna och barn" i brons, Stadshusparken i Boden, Tankepelare" i brons, Rättscentrum i Luleå.

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14