På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Konst i Kiruna

Kiruna kommun har ett fantastiskt arv som konststad att förvalta. Via vänstermenyn får du veta mer om Konstmuseet i Norr och Kirunastipendiet.

Varför finns det så mycket konst i Kiruna?

När Kiruna anlades var det från början ett gigantiskt socialt experiment, vilket tidigare aldrig skådats, varken i Sverige eller i övriga Europa. Grundaren Hjalmar Lundbohm lät till exempel uppföra arbetarbostäder som saknade motstycke på den tiden, i fråga om komfort och standard.

Det stora experimentet lockade hit gräddan av landets kulturpersonligheter, som konstnärer och författare. Anders Zorn, Verner von Heidenstam, August Strindberg, Carl Wilhelmsson, John Bauer, Albert Engström och Prins Eugen är några i den långa raden av kulturutövare, som kom att bli mycket goda vänner med Hjalmar Lundbohm. Den vänskapen blev också grunden till Kiruna som bildstad.

Lundbohms konstsamling blev med tiden mycket omfattande. Samlingen köptes senare av Hjalmar Lundbohms brorson, konstnären Sixten Lundbohm. Sixten donerade senare samlingen till Kiruna kommun. Samlingen har sedan byggts på och omfattar nu omkring 2000 verk, vilket gör den till en av landets förnämsta samlingar av svensk konst. 

Konsten i Kiruna Stadshus

Varje år sedan 1959 utdelas ett kirunastipendium. Detta är ett sätt att bevara konstintresset i Kiruna.

 

Innehållsansvarig: Malin Rolund

Publicerad av: NN

Senast ändrad: 2019-12-16