På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Ung i Kiruna

Hej! Kul att du kikar in här :) Är du också ung i Kiruna så har du kommit helt rätt!

Här kommer du att kunna få information om kommunens arbete för att unga ska trivas i vår kommun genom var du finner fritidsgårdarna, vad Ung idé är, hur du blir med i Ungdomsrådet och vad en ungdomskonsulent kan bistå med för hjälp för dig som ung i Kiruna kommun.

Ungdomsfrågorna ska prioriteras i all verksamhet på Kultur- och utbildningsförvaltningen och alla beslut om t.ex. budget och verksamhet ska tas med barn och ungdomar i fokus. En viktig fråga för kultur- och utbildningsnämnden är barn och ungdomars möjlighet till delaktighet och inflytande i samhället.

Kiruna kommun har en ungdomskonsulent, som heter Annelie Taavola. Ungdomskonsulenten finns till för alla ungdomar i kommunen som är i behov av stöd, råd och hjälp om du inte vet vem du skall kontakta vid ärenden med övriga instanser inom Kiruna kommun. Ungdomskonsulenten har hand om Ungdomens hus och skriver avtal med föreningar för de övriga fritidsgårdarna i kommunen, handlägger Ung idé, finns till som stöd för ungdomsrådet samt kan vara behjälplig med elevrådsarbete ute på skolorna. Tveka inte, ring eller maila om just du/ni har behov av information av ungdomskonsulenten.


Här  finns också länkar till Unga Direkt, som är Barnombudsmannens webbplats, och Barnkonventionen för mer information till dig som arbetar med unga.

Barnombudsmannen har under de senaste åren framgångsrikt använt sig av metoden Unga Direkt för att lyssna till och synliggöra barns och ungas erfarenheter och åsikter i olika frågor. Grundläggande är att barn och unga är experter på sin egen situation och utifrån detta kan dela med sig av erfarenheter och åsikter.

Barnombudsmannen är en statlig myndighet med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter och intressen utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen. Barnombudsmannen bevakar hur barnkonventionen efterlevs i samhället.

Innehållsansvarig: Annelie Taavola

Publicerad av: Caroline Andersson, Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2019-10-30