På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Receptfria läkemedel

Lag (2009:730) om handel med vissa receptfria läkemedel

En näringsidkare får inte bedriva detaljhandel enligt denna lag, utan att först ha anmält handeln till Läkemedelsverket (9 §). Den som bedriver detaljhandel ska till Läkemedelsverket anmäla väsentliga förändringar av verksamheten. Anmälan ska göras innan förändringen genomförs (10 §).

Detaljhandel får, med undantag för detaljhandel med nikotinläkemedel, inte bedrivas i serveringsutrymmen där serveringstillstånd gäller enligt 8 kap. 1 § alkohollagen (11 §). Vid detaljhandel enligt denna lag får läkemedel inte säljas till den som inte har fyllt 18 år (12 §).

Den som bedriver detaljhandel ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över detaljhandeln och hanteringen i övrigt av läkemedel och se till att det finns ett för verksamheten lämpligt egenkontrollprogram (16 §).

  • Anmäl försäljning av receptfria läkemedel till Läkemedelsverket.
  • Sälj inte receptfria läkemedel till någon som är under 18 år.
  • Gör ett för verksamheten lämpligt egenkontrollprogram.

Avgift

Kommunen tar ut en årlig tillsynsavgift av dem som säljer receptfria läkemedel. För närvarande uppgår avgiften till 800 kr/år.

Publicerad av: Lotta Engvall

Senast ändrad: 2019-12-20