På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Tobak

Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter

INFORMATION TILL DIG SOM SÄLJER TOBAK

Från och med 1 juli 2019 måste de som vill sälja tobak ansöka om tillstånd hos kommunen.  Ansökningsblanketter finns på kommunens hemsida. När du ansöker ska du även lämna in ett egenkontrollprogram. Kommunen kommer att ta ut en avgift för att ansöka om tillstånd. Kravet på tillstånd gäller endast tobak. För att sälja e-cigaretter och påfyllnings-behållare räcker det fortfarande med att göra en anmälan till kommunen.

Kommunens behandling av ansökan

Kommunen kommer att granska om den som söker tillstånd är lämplig. Då granskas bland annat ekonomisk skötsamhet och eventuell tidigare brottslighet. Kommunen kan hämta information från andra myndigheter som exempelvis Polisen, Skatteverket och Kronofogden.

Rökfria utemiljöer

I och med den nya lagen är det även förbjudet att röka utanför entréer till rökfria lokaler. Du har ansvar för att det inte röks tobak, e-cigaretter eller liknande produkter utanför din butik.

  • Ansök om tillstånd för försäljning av tobak hos kommunen. Fyll i ett egenkontrollprogram – skicka in en kopia till kommunen.
  • Skicka in "Begäran om uppgifter till skattaeverket för tobakstillstånd" samt "Begäran om uppgifter till saktterverket för tobakstillstånd/PBI" till skatteverket.
  • Sälj inte tobak till någon som är under 18 år eller om du misstänker langning.

Ansökan och avgift

Den som tänker sälja tobak ska ansöka om detta till kommunen innan försäljning påbörjas.
Detaljhandelstillstånd: Du som vill sälja tobak till konsumenter ska ansöka om detaljhandelstillstånd. Detta gäller även dig som vill sälja tobak via internet till konsument.
Partihandelstillstånd: Du som vill sälja tobak till butiker ska ansöka om partihandelstillstånd.

Kommunen tar ut en ansökningsavgift på 3 500 kr och en årlig tillsynsavgift av dem som säljer  tobak på 800 kr/år.

För mer information om tobak: www.folkhalsomyndigheten.se

Tillsyn

Kommun och polis har tillsynsansvar över alla försäljningsställen i kommunen som säljer tobak.

Publicerad av: Lotta Engvall

Senast ändrad: 2020-09-14