På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Pressmeddelande

Satning på biblioteksfilialerna i Svappavaara och Vittangi

Under hösten 2013 påbörjades ett arbete för att stärka och utveckla biblioteksverksamheten på filialerna i Svappavaara och Vittangi. Arbetet har flytit på bra och bland annat kommer ett nytt system för att förenkla in - och utlåning att införas.

En omfattande gallring har genomförts för att bereda plats för nya böcker och media. Satsningen görs utifrån att filialerna ökar sina utlån samt att både Vittangi och Svappavaara står inför en positiv utveckling. Då är det viktigt att biblioteken i respektive by följer med i den positiva utvecklingen.

dvd,tygkasseFilialansvarig Anders Pudas tillsammans med filialföreståndare Katarina Lindmark är de som arbetat med utvecklingen av filialerna.

- Det är fantastiskt roligt att kunna uppdatera båda filialerna och på så sätt vara med till en positiv utveckling för respektive by. Det förenklade lånesystemet kommer att innebära möjligheter för filialerna att ha fler arrangemang, bokcirklar med mera. Att kunna erbjuda ett uppdaterat mediabestånd känns också väldigt bra. Vi har ju även ett länsomfattande samarbete med alla 14 kommuner vilket gör att tillgången på media blir än större, fortsätter Anders.

Svappavaara har varit först ut och där har också flera aktiviteter ägt rum, bland annat Bok-OS för skolelever. Nästa aktivitetet äger rum fredagen den 23/5 då ambulansen kommer på besök. Ambulanspersonal läser ut Halvanböckerna " Här kommer ambulansen" för de yngre barnen samt visar hur en ambulans ser ut. Efter det kommer de berätta om yrket för de äldre barnen.

- Att kunna ägna tid åt aktiviteter som skapar läslust och visa på vilken otroligt viktig roll biblioteket har, inte minst ute i byarna, är väldigt skoj säger Katarina Lindmark.

I Vittangi och Svappavaara har också ett lyckat samarbete mellan skol - och folkbibliotek startas upp under hösten 2013.

- Vi har kommit fram till en utomordentlig bra samverkan mellan folkbiblioteket och skolbiblioteket. Det säkerhetsställer att skoleleverna i våra byar får service och tillgång till skolbibliotek i linje med vad lagar och förordningar säger Henrik Sydstrand rektor för Svappavaara och Vittangi skola. Jag ser med positiv förväntan på den samverkan och den utveckling som nu sker i både Vittangi och Svappavaara och som vi tillsammans har skapat, avslutar Henrik.

Just nu arbetas det febrilt ute i Vittangi för att systemet ska hinna genomföras fullt ut innan sommaren samt inköp av nya media. Till hösten så fortsätter satningen på filialen i Karesuando.

För mer information kontakta:

Anders Pudas Filialansvarig 0980 - 707 47

Katarina Lindmark Filialföreståndare 0980 - 755 63

Henrik Sydstrand Rektor 070 655 57 76

Carina Salomonsson Bibliotekschef 0980 - 707 45

Publicerad av Ulrika Hannu