På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Pressmeddelande

Årets Kirunastipendiat 2019

Kiruna Kommun har glädjen att presentera konstnär Kristina Nilsdotter som Kirunastipendiat 2019

Juryns motivering lyder:

Med säker hand väcker hon materialet till liv och gestaltar både allvar och lekfullhet”

Kristina är bildkonstnär härrörande från Luleå. Hon arbetar främst med skulptur och måleri i olika tekniker.

Kristina har varit till final två gånger tidigare och kommer nu, genom sin utmärkelse som årets Kirunastipendiat, att under september månad 2019 ställa ut sin konst i Kiruna konstgilles lokaler. Kristina har även under 2 april- 5 juni en separatutställning på Orrenhuset i Sollefteå. Därefter blir det en utställning i Köpenhamn och vidare en utställning på Galleri Moment i Ängelholm.

Kristina förmedlar att hon hämtar inspiration i skapande stund där hon genom arbetet finner uttryck, helhet och sammanhang som hon inte alltid planerat från början.  Hon säger vidare att hon har en förkärlek för sagobetonade bilder men det finns även en ambition att förmedla allvarligare, och för henne mer personligt angelägna ämnen. 

Magnus Larsson, Glumslöv erhöll utmärkelsen ”Publikens pris”.

Syftet med Kirunastipendiet är dels att göra Kiruna känt bland konstnärerna som ett värdefullt och intressant motivområde, dels att stimulera konstintresset i kommunen genom att ge invånarna möjlighet att bekanta sig med högklassig aktuell svensk konst.

Kirunastipendiets stipendiebelopp är 40 000 kronor. Kommunen köper även in konst av stipendiaten för cirka 40 000 kronor . Dessutom bor stipendiaten en månad/år i den konstnärslägenhet som kommun tillhandahåller och behåller den förmånen efterkommande tid.

Juryn för Kirunastipendiet består av representanter för Konstnärernas Riksorganisation, Svenska Konstnärsförbundet, Kiruna Konstgille samt Kiruna kommuns kulturutskott.

Kirunastipendiet har under 2019 sökts utav totalt 201 konstnärer och Kiruna Kommun vill från djupet tacka dem alla för deras intresse och engagemang. Vi riktar även ett särskilt tack till de fem finalister som medverkade i finalutställningen i Kiruna under 16-30 mars; Kristina Nilsdotter, Magnus Larsson, Amanda Karlsson, Olof Marsja samt Henrietta Kozica.

 

Kristina Nilsdotter

 

 

Hermeliner

Lille Tryggve och havet

Slummer


För ytterligare upplysningar
Malin Rolund, kultursekreterare, telefon: 0980-70883, e-post: malin.rolund@kiruna.se


Publicerad av Ulrika Isaksson