På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Om Blås Grönt

Ett sätt att premiera ett gott beteende hos våra unga.

Blås Grönt började som ett initativ av Kiruna kommuns drogförebyggande arbete på Kirunafestivalen 2014 och går ut på att en ungdom mellan 13-20år kan genomföra ett godkänt blåstest och efter det delta i utlottning av priser. I samband med genomfört test får deltagaren ett intyg om godkänt test, det är främst för de unga under 18 år som kan visa upp intyget för en vårdnadshavare/förälder.

Det är personal från Kiruna kommun som arrangerat och genomfört insatsen. Representanter för Kiruna kommun uppmuntrat festivalarrangören från 2018 att överta aktiviteten Blås Grönt som del av Kirunafestivalen.

Blås Grönt samverkar med lokala företag, som stöder aktiviten med medel till arrangörerna att köpa in utlottningspriser eller skänker
produkter/presentkort till utlottningen.

2017 införde Hjalmar Lundbohmsskolan metoden som en del i studentfirandet och det är nu en återkommande aktivitet av studentdagen på skolan.

2018 provade Högalidskolan metoden som del av sin skolavslutning.

2019 finns Blås Grönt på fyra arrangemang: Grundenten 13/6, Skolavslutning Högalidskolan och Studenten Hjalmar Lundbohmsskolan 14/6, Kirunafestivalen 27-29/6. 

Tidigare år har flertalet kommuner samarbetat med en liknande insats fram till 2013 som kallades Drogfri Exit. När Drogfri Exit upphörde skapades Blås Grönt utifrån IQ:s idébank, där metoden provats vid andra festivaler i Sverige och certifierats som en konkret handling för att förebygga eller minska problem kopplat till alkohol. 

Innehållsansvarig: Heidi Kari

Publicerad av: Heidi Kari

Senast ändrad: 2020-07-09