På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Kontaktperson

I enlighet med LSS-lagen kan den funktionshindrade ansöka om en kontaktperson. Kontaktpersonen är en medmänniska till den funktionshindrade, en kompis som ska främja sociala kontakter och delaktighet i samhällets fritidsutbud.

Ansöka om Kontaktperson enligt LSS
Insatsen kan sökas av den funktionshindrade, vårdnadshavare, god man eller förvaltare. Det är LSS- avdelningen i kommunen som tillsätter kontaktpersonen. För att få mer information, kontakta LSS- handläggaren i kommunen.

Vad är en kontaktperson?
En kontaktperson är en medmänniska som lyssnar och stödjer individens egen utveckling. Det viktiga i kontakten är ett ömsesidigt förtroende och att båda parter känner trygghet i kontakten. En kontaktperson kan ge råd och stöd i vardagssituationer samt hjälpa till att bryta isolering.

Kontaktpersonen har tystnadsplikt
Det innebär att den som har eller haft uppdrag inte får berätta om den person som de är eller har varit ett stöd för.

Vem kan bli kontaktperson?
Det krävs inga särskilda kvalifikationer men allmänt kan man säga att kontaktpersonen bör:
• tycka om, respektera och ha tid att vara tillsammans med andra människor
• vara intresserad av hur andra människor har det

• att i övrigt ha en trygg och stabil livssituation

Vad kan kontaktpersonen förvänta sig av kommunen?

• Att innehållet i uppdraget är tydligt
• vägledning, stöd och hjälp
• ekonomisk ersättning
• träffar vid behov
• hjälp att göra ett bra avslut

Något att tänka på som kontaktperson
Att etablera kontakt kan ibland gå fort och ibland ta längre tid. Det gäller att inte ha för bråttom eller för stora krav. Diskutera igenom var, när och hur ni ska träffas. Planera uppdragets avslutning så att det känns bra både för den som fått hjälp och för kontaktpersonen.

Publicerad av: Lotta Engvall

Senast ändrad: 2019-11-11