På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Det klassiska valborgsfirandet med stora folksamlingar uteblir i år. Foto: Kjell Törmä

Annorlunda valborg under pandemin

Valborgsfirandet blir annorlunda i år. På grund av spridningen av covid-19 uppmanar Folkhälsomyndigheten alla att undvika fester och att bilda folksamlingar. Tänk på att hålla avstånd till andra människor även utomhus.

I år måste vi alla hjälpas åt att bromsa spridningen av covid-19. Det innebär att valborgsfirandet måste se annorlunda ut. Det finns ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Resor över landet, trängsel och folksamlingar ska undvikas och alla behöver se till att hålla avstånd. Det är också olämpligt med större bjudningar även om de hålls i hemmet och utomhus.

Den som känner sig minsta förkyld ska hålla sig undan andra helt och hållet.

Den som är 70 år och äldre löper ökad risk för svår sjukdom i covid-19. Därför är det extra viktigt att alla som fyllt 70 år begränsar sina nära kontakter.

Samma begränsningar för antalet personer som kan samlas och rekommendationer om att undvika trängsel gäller givetvis även under första maj – där demonstrationstillstånd inte ges för fler än 50 personer – samt under andra högtider under våren, som ramadan med eid al-fitr.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Innehållsansvarig: Lennart Andersson

Publicerad av: Moa Strålberg