På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Droger tar inte jullov

Jullovet är en tid för att vila och umgås, men det kan också vara en tid då tonåringar kommer i kontakt med droger. Under julledigheten kanske även vuxna, föräldrar och vårdnadshavare är upptagna med eget firande och tillfällen med alkohol.

De unga brukar följa de vuxnas beteende. Undersökningar visar att tonåringar och unga vuxna som du känner kommer i kontakt med droger i sin omgivning. Det är också lätt att få tag i alkohol. Idag finns tyvärr alla former av droger i Kiruna kommun.

Vad behöver du som förälder/vårdnadshavare veta?
Många unga vet hur de kan få tag på droger eller vem som kan hjälpa dem med kontakter. Det är enkelt att få tag på droger. Det finns en tro om att droger "inte är så farligt" bland tonåringar och unga i Kiruna. I flertalet år har droger som beställs via nätet och nya substanser som ännu inte klassats som narkotika funnits att få tag på.

Alkohol är fortfarande den vanligaste drogen i Sverige och i Kiruna. Det är 18-årsgräns på att köpa alkoholhaltiga drycker i butiker och i lokaler som har serveringstillstånd. Att som vuxen person ge eller köpa ut alkohol till unga under 20 år är langning och ett lagbrott.

Mer information om droger kan du snabbt hitta här:
www.drugsmart.com
www.iq.se/tips-och-stod/min-tonarings-drickande/

Vad behöver du som förälder/vårdnadshavare göra?
Var medveten om att unga är nyfikna på droger. Prata om dina förväntningar på den unga. Var uppmärksam och lämna inte er ungdom ensam hemma. Var mer aktiv ute på stan med omnejd (kontakta Vuxna på stan Kiruna, besök hängsställen så t ex skolgård Högalid, Kupolengaraget, Rakethallen/Tarfalahallen och parkering ICA nära Lombolo, Coop-parkering och mötesplatser för unga), ha mer koll på din ungdom och prata mer med andra vuxna (föräldrar till kompisarna, klassen, laget etc.) om vad de unga gör i kväll och under helgen och våga sätt gränser.
Det är du som vårdnadshavare och vuxen som måste se till ditt barns BÄSTA, och det bästa är inte alltid förenligt med den ungas önskan eller "vad alla andra får". Visa att du bryr dig.

Lita på din magkänsla, var vaksam och reagera tidigt.

Känner du dig orolig och behöver prata med någon?
Kontakta socialförvaltningens verksamheter som finns för råd och stöd.

Våga fråga! Skicka ett sms, ring eller mejla (du kan vara anonym).
Jessica Berglund: e-post, telefon: 076-104 83 59
Marianne Kitti, e-post, telefon: 076-104 83 65
Marianne Keisu, e-post, telefon: 076-140 42 12
Jeanette Strokirk Rogefeldt, e-post, telefon: 070-223 58 12

Reception Individ- och familjeomsorgen Telefon: 0980-703 44

Innehållsansvarig: Heidi Kari

Publicerad av: Moa Strålberg