På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Kontaktperson enligt LSS

Vad är en kontaktperson?
I enlighet med LSS-lagen kan den funktionshindrade ansöka om en kontaktperson. Kontaktpersonen fungerar som en kompis några timmar per vecka eller månad. Syftet med stödet är att personen med funktionsnedsättning ska få ett större socialt nätverk och kunna komma ut på aktiviteter. När och var ni träffas eller vad ni gör bestämmer ni tillsammans. Det kan vara till exempel att gå på promenad eller fika. Insatsen kan sökas av den funktionshindrade, vårdnadshavare, god man eller förvaltare. Det är en enhetschef på LSS avdelningen som tillsätter en kontaktperson.

Vem kan bli en kontaktperson?
De flesta över 16år med tid och engagemang kan bli kontaktperson. Du bör tycka om, respektera och ha tid att vara tillsammans med andra människor. Meriterande är om du har erfarenhet av funktionshinder.

Du som kontaktperson har tystnadsplikt – det innebär att du som har eller har haft uppdrag inte får berätta om den person som de är eller har varit kontaktperson för.

Ersättning & stöd
Du som blir kontaktperson får ett arvode och en omkostnad. Ersättningen baseras på Svenska kommunförbundets rekommendationer. Om du behöver stöd eller vägledning i ditt uppdrag kan du alltid kontakta verkställande enhetschef.

Vi söker ständigt efter nya människor som vill hjälpa funktionsnedsatta till ett mer aktivt liv. Det är ett plus om du har erfarenhet av människor med funktionsnedsättning.

Är du intresserad? Tveka inte att ta kontakt med oss!

Publicerad av: Stefan Wikström

Senast ändrad: 2019-08-09