På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Avlösning i hemmet - LSS

Vad är en avlösare?
Avlösning i hemmet enligt LSS innebär att anhöriga till en person med funktionsnedsättning får avlastning ett antal timmar per månad, regelbundet eller vid enstaka tillfällen. Avlösarservice kan erbjudas som regelbunden insats men också vid akuta behov. Även hela dygn kan erbjudas.

Vad gör en avlösare?
I avlösarens uppdrag ingår inte att sköta andra barn i familjen, hushållsuppgifter eller att hämta och lämna barn på förskola eller skola. Avlösarservicen ges med hemmet som utgångspunkt, men avlösaren får lämna hemmet tillsammans med den funktionsnedsatta personen för att gå ut på aktivitet.

Vem kan bli avlösare?
De flesta över 18år med tid och engagemang kan bli avlösare. Du bör tycka om, respektera och ha tid att vara tillsammans med andra människor. Meriterande är om du har erfarenhet av funktionshinder.

Du som arbetar med barn skall kunna uppvisa ett aktuellt utdrag ur misstanke & belastningsregistret från Rikspolisstyrelsen.

Ersättning & stöd
Som avlösare har du rätt till timlön. Du kan alltid kontakta verkställande chef om du behöver stöd eller vägledning i ditt uppdrag.

Vi söker ständigt efter nya människor som vill hjälpa barn och föräldrar till ett meningsfullt och aktivt liv.

Är du intresserad? Tveka inte att ta kontakt med oss!

Publicerad av: Stefan Wikström

Senast ändrad: 2019-08-09