På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Stödfamilj enligt LSS

Vad är en stödfamilj?
Att vara stödfamilj enligt LSS innebär att under en längre tid stödja ett barn med funktionshinder. Detta är ett förtroendeuppdrag som du får genom LSSavdelningen. Som stödfamilj fungerar din familj som extrafamilj som kan ge barnet miljöombyte och föräldrarna avlastning. Stödfamiljen tar emot barnet i sitt eget hem. Det är viktigt att båda parter känner trygghet i kontakten för att skapa ömsesidigt förtroende. En vanlig omfattning på ett uppdrag är att barnet kommer cirka en helg per månad till stödfamiljen.

Vem kan bli stödfamilj?
Som stödfamilj behöver du inte ha några förkunskaper, men vara öppen och nyfiken på människor och vara en stabil, ansvarskännande och trygg person, som vill ge omsorg och tid till andra. Innan du kan få ett uppdrag gör socialförvaltningen en utredning.
Det krävs inga särskilda kvalifikationer men allmänt kan man säga att stödfamiljen bör:
* tycka om, respektera och ha tid att vara tillsammans med andra människor
* vara intresserad av hur andra människor har det
* har en trygg och stabil livssituation
* vilja göra en insats över en längre tid
* har känslomässigt och fysiskt utrymme för att ta emot ett barn i sitt hem
* fyllt 25 år

Att etablera kontakt kan ibland gå fort och ibland ta längre tid. Det gäller att inte ha för bråttom eller för stora krav. Prata igenom i den egna familjen vad det innebär att bli stödfamilj ta beslutet gemensamt, samt planera uppdragets avslutning så att det känns bra både för den/de som fått hjälp och för stödfamiljen.

Ersättning & stöd
Du som blir stödfamilj får ett arvode och en omkostnad. Ersättningen baseras på Svenska kommunförbundets rekommendationer, men det är inga summor du kan försörja dig på. Om du behöver stöd eller vägledning i ditt uppdrag kan du alltid kontakta verkställande enhetschef.

Som stödfamilj har man tystnadsplikt – det innebär att du som har eller har haft uppdrag inte får berätta om den person du varit stödfamilj för.

Du som arbetar med barn skall kunna uppvisa ett aktuellt utdrag ur misstanke & belastningsregistret från Rikspolisstyrelsen.

Vi söker ständigt efter nya människor som vill hjälpa och stödja barn och föräldrar.

Är du intresserad? Tveka inte att ta kontakt med oss!

Publicerad av: Stefan Wikström

Senast ändrad: 2019-08-09