På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid och efter ett toalettbesök för att undvika smitta. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning. Källa: Folkhälsomyndigheten

Coronaviruset covid-19

Kiruna kommun följer händelseutvecklingen kring covid-19 noggrant. Kommunen arbetar fortsättningsvis i sin ordinarie organisation och publicerar vidtagna åtgärder på kiruna.se.

För att bromsa spridningen av covid-19 är det viktigt att vi alla hjälps åt:

 • Undvik att röra vid ansiktet eller ögon och nära kontakt med sjuka människor.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
 • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
 • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Källa: Folkhälsomyndigheten

 • Region Norrbotten har god beredskap för att kunna hantera fall i länet.
 • Region Norrbotten har infört besöksförbud på samtliga sjukhus och hälsocentraler i länet.
 • Länets aktörer samverkar och följer ansvariga myndigheters rekommendationer
 • Sök i första hand information på myndigheternas webbplatser (se länkar nedan). Samlad myndighetsinformation finns på krisinformation.se.
 • Om du har feber, hosta eller andningsbesvär och under de senaste 14 dagarna antingen besökt områden där smittan sprids eller träffat någon som har covid-19 bör du gå in på 1177 Vårdguidens webbplats för mer information.
 • För att minska smittspridningen är det viktigt att var och en med symtom, även milda, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras.
 • Ta del av information och följ rekommendationer från ansvariga myndigheter.

 

Hjälp till med att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

 

Folkhälsomyndighetens information om covid-19 på flera olika språk 

Information about covid-19 in different languages. 

Bakgrund coronavirusen
Det finns ett stort antal virus som tillhör coronavirusfamiljen, de flesta finns hos olika djurarter. Endast ett fåtal virustyper kan smitta mellan djur och människor. Det finns idag sju coronavirus som kan smitta och ge upphov till sjukdom hos människor. Fyra av dessa virus är vanliga och orsakar förkylning. Varianterna sars- och mers-coronavirus orsakar betydligt allvarligare luftvägssjukdom. I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt coronavirus i Kina som kan smitta människor. Sjukdomen som det nya viruset ger upphov till kallas covid-19. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.

Innehållsansvarig: Lennart Andersson

Publicerad av: Ulrika Isaksson

Senast ändrad: 2020-03-27