På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Hastighetsplan 2017

Kiruna har en ny hastighetsplan, för en säkrare, tryggare och attraktivare levnadsmiljö.

Den 2 maj 2008 infördes ett nytt system med hastighetsgränser i Sverige, vilket består av hastighetsgränser i steg om 10 km/tim, från 30 upp till 120 km/tim. Syftet med ändringen var att få hastighetsgränser som bättre överensstämmer med vägens standard. Anpassningen av hastighetsgränserna är avsedd att ge ökad trafiksäkerhet baserad på krockvåldsprincipen, en minskad miljöpåverkan samt en ökad respekt och acceptans för hastighetsgränserna.

Kiruna kommuns inriktning är att använda sig av hastighetsbegränsningarna 30, 40, 60 km/tim så långt det är möjligt eftersom hastighetsgränserna 50 och 70 km/h på sikt bedöms fasas ut. Ambitionen är att använda samma hastighetsgränser inom sammanhängande områden och längre sträckor för att minska plottrigheten och ryckig körning.
Syftet med Kiruna kommuns hastighetsplan är att den ska medverka till en säkrare, tryggare och attraktivare levnadsmiljö för kommunens invånare vilket är i linje med Kiruna kommuns vision och trafikstrategi.

Policy för hastighetsplan är antagen kommunfullmäktige september 2017.

Publicerad av: Anja Leinonen

Senast ändrad: 2020-03-02