Till dig som har en ungdom som tar studenten

Examen och studenten närmar sig med snabba steg. Nu behöver vi vårdnadshavarnas hjälp att nå ut till ungdomarna. Läs mer om hur du ska hantera vårens fester och covid-19 här.

Det blir förhoppningsvis några härliga dagar och minnen för livet. Dessvärre kan det också bli en hel del alkohol för våra ungdomar i samband med examensyran. Som tonårsförälder kan man ibland uppleva en osäkerhet kring frågor som rör ungdomar och alkohol. Med detta vill vi ge dig och andra tonårsföräldrar i Kiruna några tips och råd samt informera om vad som gäller i anslutning till skolavslutningarna.

  • Köp inte ut och bjud inte på alkohol! Forskning visar att tonåringar som får alkohol från sina föräldrar dricker mer.
  • Visa att du bryr dig! Undersökningar visar också att tonåringar vill att du som förälder säger nej till att köpa ut och bjuda.
  • Nolltolerans i skolan. Alkohol får inte tas in på skolområdet eller finnas med på arrangemang som anordnas i skolans regi. Berusade elever avvisas.
  • Förbud på allmän plats. Dessutom gäller naturligtvis lokal ordningsstadga om att alkohol inte får intas på allmän plats.
  • Covid-19. Med anledning av det rådande läget med risk för smittspridning av Coronavirus Covid-19 kommer studentexamen att firas som en sluten tillställning där endast ett fåtal inbjudna får deltaga. Alla inbjudna måste vara symtomfria enligt rekommendationer för covid-19.

    Vi ber er vänligen respektera detta så studenterna kan få en sådan fin och minnesvärd dag som möjligt trots rådande omständigheter. Tillsammans kan vi bidra till en bra och minnesvärd skolavslutning för våra tonåringar.

tänkom.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du fakta och tips om tonåringar och alkohol.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Martina Aho Koivisto