Munskydd i kollektivtrafiken från 7 januari 2021

Folkhälsomyndigheten informerar; Från den 7 januari 2021 rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet.

Folkhälsomyndighetens råd om munskydd i kollektivtrafiken vänder sig till allmänheten i Sverige

Personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 7–9 samt 16–18 vardagar. Folkhälsomyndighetens råd riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre. Det är resenärens ansvar att ha med sig ett munskydd.

För Kiruna kommuns Skoltransporter och Verksamhetsservice gäller detta:

För Kiruna kommuns Skoltransporter och Verksamhetsservice gäller att alla chaufförer och vaktmästare anvisas att använda munskydd. Rekommendationen att använda munskydd gäller bara i kollektivtrafik, inte för skolskjuts. Elever i kommunen som har skolskjuts i upphandlade transporter, har en bokad plats i det fordon som kör, därmed kan trängsel undvikas.

Elever som åker med lokaltrafiken eller länstrafiken ska följa de råd som gäller för den trafiken. När elever åker med kollektivtrafik så är det individens ansvar att ha med sig ett munskydd.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark