Framtidskonferens om Kirunas skolor

Den leende skolchefen i rosa kavaj i förgrunden, med grupparbetande deltagare i bakgrunden.
Skolchefen Viktoria Björklund höll i en workshop om skolans framtid i torsdags.

Hur ska framtiden se ut i våra förskolor och skolor? Nu har kultur- och utbildningsförvaltningen genomfört en kreativ workshop för att få fram idéer och tankar om hur förskolan och skolan ska utvecklas.

Vi har i dag en utmanande situation att bemanna våra verksamheter med personal. Vi vet att inte tillräckligt många utbildar sig för de tjänster vi har att erbjuda. Vissa yrkesgrupper är extra svårrekryterade. Pensionsavgångar väntar. Trots det ska vi fortsätta att erbjuda kvalitativ och förstklassig utbildning till alla Kirunas barn och unga.

Vad kommer krävas av oss? Vad behöver vi förändra för att tillsammans organisera och bemanna framtidens förskola och skola? Torsdag den 7 september genomfördes en framtidskonferens med drygt 60 inbjudna deltagare.

– Vi kommer bli en blandad samling av politiker, chefer, fackliga företrädare och några andra funktioner. Här ska vi kasta upp så många olika förslag som möjligt som handlar om hur vi kan tänka nytt och framåt. Kanske ska vi samverka på andra sätt och bli ännu bättre på vad vi erbjuder och hur vi nyttjar den kompetens och behörighet som finns, sade skolchefen Viktoria Björklund inför workshopen.

Workshopen använde sig av metoder ur Innovationslek - ett av de verktyg som har utvecklats av Innovationsplattform Kiruna. Det är ett verktyg för att arbeta med innovation i offentlig sektor, för att väcka kreativitet och hitta annorlunda och effektivare sätt att arbeta på.

–Tanken var att ha en energirik brainstorm med några metoder för innovativt tänkande och att alla förslag oavsett om de är rimliga eller inte lyfts upp. Man är inte med för att man är expert i skolfrågor utan för att man förväntas vara kreativ. Arbetet med att vaska fram rimlighet i förslagen kommer sedan. Av femtio förslag kanske två kan bli verklighet. Men det är två fler än vi har i dag! Pedagoger och elevkårer kommer också att involveras i ett senare skede.

Vi ska våga tänka nytt och djärvt, hur ska vi trygga våra barns utbildning i Kiruna i den situation vi befinner oss i. Vi kan inte lägga oss platt för svårigheterna och ge upp. Vi får acceptera läget och hitta nya sätt att möta framtiden. Kirunas barn ska ha en god utbildning och det är vårt uppdrag, säger Viktoria Björklund.

Så går vi vidare

Förvaltningen kommer nu att jobba vidare med stöd av innovationsplattform Kiruna och bearbeta alla idéer som kommit upp under konferensen. Ett fortsatt arbete för att få med ännu fler perspektiv planeras också.

– När vi är klara har vi en bred bild av hur vi kan tänka nytt och då börjar det verkliga jobbet. Vilket blir nästa steg och i vilken riktning går vi med förskola och skola i Kiruna, säger Viktoria Björklund.

En liknande workshop kommer att genomföras med pedagoger i förskola och skola och med elevhälsopersonal. Vårdnadshavare i representation och elevråden kommer också involveras.

Kontakt

  • Viktoria Björklund

    Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
    Stadshustorget 1
    Kultur- och utbildningsförvaltningen, 981 85 Kiruna
Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Åsa Redin