De får stipendier

Kiruna kommuns kultur- och utbildningsnämnds kulturutskott har beslutat om stipendier.

Kiruna kommuns kultur- och utbildningsnämnds kulturutskott har beslutat att:

Lina Hjorts kulturstipendium, som årligen utdelas för att "premiera allmänkulturell insats inom Kiruna kommun eller för att uppmuntra pågående verksamhet på det kulturella området" för 2015 utdelas till Kenneth Johansson, Föreningen Kirunas Rötter.

Motivering: "Kenneth Johansson har genom ett långvarigt forskningsarbete lyft fram Kirunas kulturarv och gjort det tillgängligt för allmänheten. Med tanke på den pågående stadsflytten är de tre böckerna "Från Bolagsområde till gruvstadspark", "Bolagets äldre fastigheter – en dokumentation" samt "Röster från Bolaget och ön" en viktig del samhällsomvandlingsarbetet.

Kenneth har också tidigare varit med om att ta fram boken "Kirunas idrottshistoria, del 1" och böckerna "50 år med AIF".

Hjalmar Nyströms föreningsstipendium, som årligen utdelas ut för att "främja ideellt ungdomsarbete i ideell föreningsverksamhet i Kiruna kommun" för 2015 utdelas till K3 Kiruna Klätterklubb.

Motivering: K3 Kiruna Klätterklubb har skapat förutsättningar för barn och ungdomar i vår kommun att få fler perspektiv på träning och idrott än de traditionsenligt stora idrotterna. Klättring är en aktivitet där alla barn oavsett förutsättningar har en möjlighet att prova på en ny intressant aktivitet under god handledning och genom ett säkert arbetssätt.

Kiruna Klätterklubb har det senaste året ökat sitt medlemsantal från ca 30 till över 200 personer och tillhör nu de 10 största klätterklubbarna i hela Sverige!

En avgörande faktor för att detta har varit möjligt är den nya Tarfalahallen i Kiruna, där klättringsverksamheten bedrivs tillsammans med fotboll och fri-idrott.

Borg Mesch idrottsmedalj, som årligen utdelas till "den främsta idrottsutövaren/laget i Kiruna kommun" för 2015 utdelas till Kiruna AIF:s damlag i innebandy.

Motivering: " Inför säsongen 2014/2015 slogs Kiruna AIF:s och Pajala IF:s innebandydamer ihop sig till ett gemensamt lag, Samarbetslaget Kiruna AIF. Säsongen blev en enda lång succé. Laget vann sin serie och vann även kvalet till division I, innebandyns näst högsta serie. Laget vann också DM. Laget har bestått av ungefär lika många tjejer från Kiruna som från Pajala, samt en tjej från Gällivare. Trots begränsade möjligheter till samträning och mycket långa resor så har laget nått dessa fantastiska framgångar! Framgångarna har också lett till att fler tjejer börjat träna innebandy i både Kiruna och i Pajala!"

Alla tre stipendiebeloppen är på 10.000 kr.

De som erhåller Borg Mesch idrottsmedalj erhåller dessutom en fin medalj.

Stipendierna kommer att utdelas i samband med Kirunafestivalens invigning torsdag 30 juni 2016.

För ytterligare upplysningar: Lennart Lantto, kultursekreterare, tel 70208, 070/3217290

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Ulrika Isaksson