Engagerande integrationsarbete i Vittangi

Cirka 900 platser för asylsökande finns i Kiruna kommun. Några av dessa är placerade i Vittangi, sju mil utanför Kiruna centralort.

En del fokuserar på avstånd, men egentligen borde alla relatera till närhet. I Vittangi finns nämligen ett gediget och positivt engagemang mellan asylsökanden och bofasta.

Varje onsdag förmiddag träffar ett par kvinnor från PRO upp de asylsökande som just den veckan är ansvariga för matlagningen. De går till en matvarubutik, handlar det som behövs och går sedan till Centralen Vittangi för att laga dagens maträtt.

Initiativet går under namnet Matkultur från olika länder, och varje gång kommer det mellan 35 till 50 personer för att äta, träffas och prata svenska. Med tanke på byns storlek och att det är en aktivitet varje vecka är det helt fantastiska siffror!

- Att så många kommer, varje vecka, visar inte bara på ett lyckat koncept utan även på ett driv och engagemang andra byar och städer bör avundas Vittangi, säger Emma Bergman, integrationshandläggare på Integrationsenheten i Kiruna.

Hon fortsätter:

- Hilkka Lahti och Kersti Eliasson från PRO tillsammans med Birgitta Anar på Centralen Vittangi har genom annonser och personlig uppsökning direkt till målgruppen skapat goda relationer. Det pratas och skrattas på Matkulturdagarma, och för många av våra asylsökande är detta veckans höjdpunkt.

Träffpunkten sker varje onsdag i Vittangi mellan klockan 11 – 16. Ibland är det svensk mat, ibland är det mat från andra länder. Dessa kvinnor från PRO gör ett integrationsarbete långt utöver det andra ofta tar sig för. De är en förebild och inspirationskälla väl värda att belysa och lyfta.

För ytterligare upplysningar: Birgitta Anar, Birgitta.anar@kommun.kiruna.se, telefon: 0738417507

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Ulrika Isaksson