Årets Kirunastipendiat 2020

Kiruna Kommun har glädjen att presentera konstnär Eva Kitok som Kirunastipendiat 2020.

Juryns motivering lyder:

"Med stor detaljrikedom skapar Eva Kitok innovativa och unika textilkonstverk som fångar vardagens små ögonblick".
Eva är född och uppvuxen i Kiruna och flyttade därefter till Göteborg för studier och arbete som gymnasielärare och rektor. Efter 16 år flyttade hon tillbaka till Norrbotten och Luleå och arbetar sedan 2013 som administratör på Luleå tekniska universitet vilket har gett henne större möjligheter att utforska sitt skapande under sin fritid.
Eva uttrycker sitt konstnärskap genom broderi och textilkonst i traditionella tekniker; handbroderi, frihandsbroderi på symaskin samt applikationer. Hon anser att variationen mellan de teknikerna ger henne olika möjligheter till uttryck och vill gärna lyfta fram motiv kring företeelser som hon anser inte får så mycket uppmärksamhet eller har glömts bort; naturen i Norrbotten, oavlönat kvinnoarbete, bortglömda CD-skivor från 80-talet eller vardagliga minnesbilder från barndomen.
Eva har också deltagit i jurybedömda utställningar och deltog i Liljevalchs vårsalong 2018 och 2019.
Eva Kitok erhöll även utmärkelsen "Publikens pris".

Syftet med Kirunastipendiet är dels att göra Kiruna känt bland konstnärerna som ett värdefullt och intressant motivområde, dels att stimulera konstintresset i kommunen genom att ge invånarna möjlighet att bekanta sig med högklassig aktuell svensk konst.

Kirunastipendiets stipendiebelopp är 30. 000 kr. Kommunen köper även in konst av stipendiaten för ca 40. 000 kr. Dessutom bor stipendiaten en månad/år i den konstnärslägenhet som kommun tillhandahåller och behåller den förmånen efterkommande tid.

Juryn består av kulturutskottets ledamöter och professionell kompetens inom området.

Kirunastipendiet har under 2020 sökts utav totalt 174 konstnärer och Kiruna Kommun vill från djupet tacka dem alla för deras intresse och engagemang. Vi riktar även ett särskilt tack till de övriga fyra finalister som medverkade i finalutställningen i Kiruna under 9-31 mars; Ingeborg Paulsrud, Erik Winnerstrand, Annika Björnsdotter och Nina Björk.

För ytterligare upplysningar: Malin Rolund, kultursekreterare, telefon: 0980-70883, e-post: malin.rolund@kiruna.se

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Ulrika Isaksson