Spektakulär byggnad på Luossatoppen

Byggnaden på Luossavaaratoppen. Klicka på bilden för att få den högupplöst. Illustration: Norconsult

Kiruna kommun har i dag gjort en tilldelning på totalentreprenad gällande Luossavaaratoppen byggnadsstomme - Utsiktsplats.

Redan 2007 lanserades en visionär satsning, The eye, i samverkan mellan drivna entreprenörer i Kiruna, en spektakulär hotellbyggnad på Luossatoppen. Av olika anledningar kunde inte projektet genomföras.

Den byggnadsstomme som stått på Luossavaaratoppen sedan dess och varit i LKAB:s ägo har under 2021 överlåtits till Kiruna kommun. LKAB satsar också fem miljoner kronor som en delfinansiering i den ombyggnation som kommunen nu genomför med en budget på 16 miljoner kronor.

Byggnaden blir en spektakulär väderskyddad utsiktsplats, som kommer att vara tillgänglig året om, dygnet runt. Värmestugan kommer att vara öppen under Luossavaarabackens ordinarie öppettider och kommer att gå att hyra för arrangemang övriga tider.

Det blir en fantastisk utsiktsplats för vilket tillfälle som helst året om. En investering att se som en del i det fortsatta bygget av en turistisk infrastruktur i Kiruna kommun, säger Stefan Sydberg som är ordförande i fritidsutskottet.


En spektakulär väderskyddad utsiktsplats skapas som kommer att vara tillgänglig året om dygnet runt. Klicka på bilden för att få den högupplöst. Illustration: Norconsult

För ytterligare upplysningar: Stefan Sydberg, ordförande i fritidsutskottet, telefon: 072-5470380, Gunnar Selberg, kommunstyrelsens ordförande, telefon: 0980-701 21, Jan Klein, avdelningschef fritid och service, kommunledningsförvaltningen, 0980-708 44

Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Ulrika Isaksson