Sveriges coolaste kommun söker kommundirektör

Kiruna är en kommun med djupa rötter och stolt befolkning. Här samsas allt från rymdforskning och gruvindustri till turism och rennäring. Det är en kontrasternas plats, med utrymme för både Sveriges ursprung och framtid.

Kiruna befinner sig i ett spännande läge och framtidstron är stor, samtidigt som vi står inför en rad utmaningar de kommande åren. Vi strävar mot en hållbar samhällsutveckling som ska ske utan att äventyra kommande generationers behov. Vi måste möta en värld i förändring och vi måste stå stadigt fast vi flyttar på oss. Världen ska ställa om från fossilt till fossilfritt och Kiruna ska ställa om till sin nya stadskärna. Här börjar vår expedition och din utmaning som vår kommundirektör.

 

Vi är Kiruna

Norr om Polcirkeln ligger vårt Kiruna – den näst största kommunen i världen.

Lika stor som de svenska länen Skåne, Blekinge och Halland tillsammans. Eller, om du så vill, hälften så stor som Nederländerna. Det ger våra 23 000 invånare gott om plats att röra sig på. Och naturen, utrymme att sträcka ut sig.

Här uppe ryms och möts kontraster. Och här finns rätt förutsättningar för forskning och innovation. Vi är djupt nere i gruvorna och högt uppe i rymden. Vi är ursprungsbefolkning, men ändå helt nya. Vi är stora, men glest befolkade. Vi är traditionella, men innovativa.

Här samsas ljus och mörker, värme och kyla. Under ett år hinner du uppleva 100 dagar av midnattssol och 30 dagar av polarnatt. Och våra milda somrar och kalla vintrar, ger en temperaturskillnad på +/- 50 grader.

Nu pågår en av världens största samhällsomvandlingar här. En tredjedel av stadens centrum ska nämligen flyttas, på grund av vår underjordiska gruvdrift. Vår gamla stadskärna, har ersatts av en helt ny stadsmiljö, byggd för en mångfald av människor och för att möta framtiden. En plats, där en toppmodern stad kan samexistera med gruvindustrin och fortsätta ligga i framkant i den gröna omställningen. Det är en verklighet som kan verka otrolig. Men det händer just nu.

Vi är i rörelse.
Välkommen till Kiruna!

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Moa Strålberg